Denali National Park

Denali National Park is een prachtig natuurgebied met een subarctisch ecosysteem en is het unieke woongebied van grote zoogdieren, waaronder grizzlyberen, wolven, kariboes en elanden. Zeker op een heldere dag, als u de met sneeuw bedekte Mount McKinley (6.194 m) boven Denali National Park ziet uitsteken, is Denali werkelijk adembenemend. Naar schatting leven er 39 soorten zoogdieren en 167 soorten vogelsoorten in Denali National Park. Wat Denali echter ook zeer aantrekkelijk maakt, zijn de uitstekende mogelijkheden tot langere wandeltochten in ongerepte natuurschoon.Excursies en activiteiten
De enige weg in dit enorme gebied is een doodlopende onverharde weg van 142 km lengte, er zijn in Denali verder geen wegen. Toeristen kunnen op verschillende manieren van Denali National Park genieten: vanuit de lucht door het boeken van een excursie met een helikopter en vliegtuig, of door het boeken van excursie met een National Park autobus. Daarnaast kunt u naar keuze op eigen gelegenheid of met een gids gaan wandelen. Het is ook toegestaan met vergunning in Denali National Park te kamperen. Dit is echter alleen voor gevorderden, omdat Denali veel beren huisvest.

Wij raden u zeker aan de Denali autobus te nemen. Gedurende deze 70 kilometer lange tocht stopt de bus verschillende malen en kunt u uitstappen om in de vrije natuur te gaan wandelen. Medewerkers van Greatlakes-Travel hebben tijdens zo’n tussenstop in 2008 een wandeling gemaakt langs het brede rivierbed van de Savage River en zagen na 15 meter lopen al een enorme pootafdruk van een grizzlybeer in de modder.
Daarnaast zijn er fantastische wandeltochten van verschillend inspanningsniveau, waarbij het hoogteverschil van elke wandeling wordt aangegeven. Deze beginnen bij het Visitor Information Center. Vooral de Mount Healey wandeling is bijzonder mooi, deze wandeltocht begint bij het taiga-pad vanaf het Visitor Information Center en gaat over in het Mount Healey pad. Omdat u 507 meter omhoog moet lopen is dit pad minder aantrekkelijk voor ongeoefende wandelaars. Er zijn echter ook minder inspannende wandelingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Loop Trail, een korte tocht die rond het Visitor Center loopt. Ook is er een erg mooi 2,5 kilometer lang pad dat vanaf Wonder Lake Campground tot de McKinley River loopt. U volgt een route door dichtbegroeid dennenbossen langs enkele kleine vijvers vol watervogels.

De meeste wandelaars dragen beren-belletjes en praten op luide toon tijdens het lopen, zodat beren zich uit de voeten kunnen maken en niet worden verrast door de wandelaar. Maak dus altijd lawaai tijdens de wandeling, want de meeste incidenten gebeuren als een beer schrikt door een onverwachte ontmoeting. Mocht u een beer tegenkomen, dan wordt u mede via de officiële informatieborden in Denali National Park geadviseerd langzaam terug te lopen, in een lage toon de beer toe te spreken en met de handen boven het hoofd te zwaaien, dit schijnt lokaal goed te werken. Ga nooit rennen en draai de beer nooit uw rug toe. Zie verder de ‘bear viewing’ tips op de website van Greatlakes-Travel. Voor uw gemoedsrust: ongelukken met beren zijn extreem zeldzaam.

In Denali National Park kunt u ook uitstekend bergbeklimmen. Klimmers van over de hele wereld komen hier hun bekwaamheid testen, van de van de hoge bergkammen op Mount McKinley tot de verticale rots- en ijswanden van de Ruth Gorge. Voor het beklimmen van enkele routes wordt er een bijdrage gevraagd, dit om de ranger-kampen, de medewerkers, veiligheidsdiensten en het milieu te kunnen bekostigen en bewaken.
Denali National Park heeft een oppervlakte van 50% van Nederland en ligt ongeveer 385 km ten noorden van Anchorage. Denali is zeer goed bereikbaar per auto, trein of vliegtuig.

Historie
Denali National Park is volgens de legende ontstaan omdat de beroemde gids/jager en later natuurbeschermer, Charles Sheldon in 1908 de aandacht van de regering vestigde op het gebied rondom Mount Denali, een plek van uitzonderlijke schoonheid. In 1917 werd Mount McKinley National Park opgericht, werd in 1980 in omvang verdrievoudigd en omgedoopt tot Denali National Park.

In Denali zijn verschillende leuke excursies mogelijk vanaf Euro 35 pp, zie de excursies voor meer informatie.