Glacier National Park USA

Voor de tourist die de Pacific Northwest van Amerika bezoekt, is een bezoek aan Glacier National Park, (uitgeroepen door de Unesco tot werelderfgoed natuurgebied) een absolute aanrader. Alhoewel het aantal gletsjers in Glacier National Park van ongeveer 150 (in het jaar 1850) is afgenomen tot 26 gletsjers in 2009, blijven er genoeg gletsjers en natuurschoon over om de reis naar het noordwesten van Montana te ondernemen. Glacier National Park biedt u vele andere hoogtepunten: de Continental Divide (dit is de scheidingslijn tussen het water dat naar de Pacifische en naar de Atlantische oceaan stroomt), 130 gletsjermeren, bossen, watervallen en ongerepte natuur.

Oorspronkelijk is Glacier het gebied van de Blackfeet en Flathead indianenstammen. Deze indianen leven nu voornamelijk in twee indianenreservaten op korte afstand van Glacier, het Blackfeet Indian Reserve en het Flathead Indian Reserve liggen op minder dan een uur rijden van Glacier National Park. Glacier is voornamelijk bekend vanwege de schitterende berglandschappen, de vele gletsjers en de grote dieren die hier nog voorkomen, in totaal zijn er meer dan 26 gletsjers, 130 bergmeren en meer dan 1000 dieren en plantensoorten te bewonderen. Grizzlyberen, berggeiten, lynxen, veelvraten en poema’s, zijn diersoorten die u regelmatig kunt zien in het park. Nergens in Amerika (muv Alaska) komen er bijvoorbeeld meer grizzlyberen voor dan in Glacier National Park, dit geeft al aan dat dit gebied uw reis naar noord-Montana meer dan waard is.

Hier vindt u dus de mooiste berglandschappen van Amerika en ook de mooiste bergroute: de Going-to-the-Sun Road is zeer waarschijnlijk één van de mooiste, zo niet dé mooiste weg in Amerika, en loopt dwars door het park. Nadat Glacier National Park in 1910 werd opgericht, werd al snel duidelijk dat er extra voorzieningen noodzakelijk waren voor de duizenden touristen die door de ongerepte natuur van Glacier NP werden aangetrokken. Na 11 jaar harde arbeid werd het laatste gedeelte van de Going to the Sun Road over Logan Pass (2200 m) voltooid. De aanleg van deze 80 km lange route wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gezien als een grote bouwkundige prestatie en de Going to the Sun Road werd dan ook tot National Historic Landmark verheven. Omdat deze weg vrij smal is, zijn enkel campers t/m 21 voet en auto’s toegestaan, de weg is verder uitstekend begaanbaar en verhard. In het algemeen geldt dat de Going-to-the-Sun road enkel met zekerheid is geopend in de maanden juli en augustus, in de overige maanden kan de weg gesloten kan zijn vanwege sneeuwval. In de winter valt er op Logan’s Pass namelijk tot 24 meter sneeuw en nergens in Amerika wordt er in de lente meer sneeuw geruimd dan in dit prachtige gebied.

Tijdens uw 80 km lange reis over de Going-to-the-Sun Road ziet u verschillende gletsjers, bergmeren en veel wild. Maar Glacier National Park is ook zonder dat u deze weg bezoekt, meer dan een bezoek waard.

Enige hoogtepunten van de Going to the Sun Road zijn: het uitzicht over de Jackson Glacier vanaf Jackson Glacier Overlook , de zeer goede kansen op het zien van groot wild (bergschapen, berggeiten, beren), en het Blackfoot Indian reservation. In het park zijn een aantal reservaten voor de door de westerlingen verdreven Blackfoot, Salish en Kootenai indianen gevestigd, dit is heilige grond voor de overgebleven indianen.
De beste wandelroutes in het natuurgebied zijn de routes rondom Lake McDonald, Logan Pass, Many Glacier en Two Medicine Lake. Tip: ga met een door Greatlakes-Travel verzorgde gids op pad, u ziet en leert dan gegarandeerd meer van dit zeer aan te bevelen gebied.