Canyonlands National Park

Canyonlands National Park is het grootste park van Utah en kenmerkt zich door vele kloven en tafelbergen. Deze zijn in de rotsen uitgesleten door de Colorado en de Green rivier. De samenkomst van deze rivieren verdeelt het park in drie├źn: de Needles (bekend om haar honderden rode rotsen en naalden), het plateau Island in the Sky (het meest bezochte gebied vanwege de Grandview Overlook met een prachtig uitzicht over de rotsige kloven van de rivieren) en de Maze (een doolhof van kloven en oude rotstekeningen in de Horshoe Canyon). Er zijn vele wandelroutes. Verder kunt u hier mountainbiken en raften.

Bij de oprichting van het park was het gebied relatief onbekend en ook nu nog zijn de meeste paden primitieve zandwegen die alleen met four-wheel-drive-voertuigen kunnen worden bereden. In dit park zijn behalve picknickplaatsen weinig voorzieningen. Er zijn tafels, barbecue's en zelfs wc's, maar geen watervoorzieningen. Ondanks de beperkte vegetatie leven er wilde dieren zoals coyotes en bighorn-schapen. Een bezoek aan het visitor centrum vooraf wordt aangeraden.
Island in the Sky is gelegen op de ruim 1800 m hoge zandstenen afgevlakte tafelberg de White Rim.Naar het westen heeft u schitterende uitzichten over de Henry Montains en naar het oosten over de La Sal Mountains. Mooie wandelroutes zijn: Mesa Arch Nature Trail bij zonsopgang, White Rim Overlook Trail voor een picknick, Grand View Trail en de Aztec Butte Trail. Upheaval Dome is bekend om haar krater en de Green River Overlook is aan te raden bij zonsondergang. Het Needles District ziet er heel anders uit. Een mooi uitzichtspunt is hier Big Spring Canyon Overlook. In de ochtend geeft dit het mooiste uitzicht. Dichtbij bevindt zich ook de Tower ruine uit de Puebloaanse tijd. Diverse wandelroutes hier zijn: Cave Spring Trail (goed te doen voor kinderen), de Slickrock en de Confluence Overlook Trail (hier komen de Colorado en de Green rivier samen).
Het Maze District met hoge canyons is enkel toegankelijk voor four-wheel-drive-voertuigen. Net buiten het Island in the Sky van Canyonlands National Park ligt Dead Horse Point State Park met prachtige uitzichten op de Colorado rivier en kloven. Dit is ook de bekende plaats van de eindscene van "Thelma and Louise". Het mooiste schouwspel van licht heeft u bij zonsondergang.