Jasper National Park, inclusief de beroemde Icefield Parkway (de verbindingsweg tussen Banff en Jasper NP) is naar mening van de reisspecialisten van Greatlakes-Travel zonder twijfel het mooiste natuurgebied in West-Canada. Jasper, verkozen tot Unesco World Heritage natuurgebied, biedt u als Canada reiziger de beste kans op het zien van wapiti herten, elanden, zwarte beren, grizzlies (zeer kleine kansen), wolven, poema’s (zeer zeldzaam) bighorn sheep, bevers, marmotten en herten. Jasper telt maar liefst 69 soorten zoogdieren, en honderden vogelsoorten, waaronder de Bald Eagle (amerikaanse adelaar), en de visarend (osprey). Omdat het gebied zo uitgestrekt is, is het boeken van een goede wildlife viewing tour een aanrader.

De Icefields Parkway
De Icefields Parkway (Highway 93) loopt over een totale lengte van 232 km tussen het mondaine Lake Louise en het dorp Jasper in Jasper National Park. Dit wordt zeer waarschijnlijk één van de mooiste wegen die u ooit per camper of auto heeft gereden. Kristalheldere bergmeren, oeroude gletsjers, diepe valleien en tot 3000 meter hoge bergen wisselen elkaar na elke bocht in deze indrukwekkende weg af. Zowel Jolanda en Theo Haazen van GreatLakes-Travel BV volgden de Icefields Parkway in 2007. Hier volgen hun persoonlijke tips.

Het is belangrijk om te weten dat de Icefields Parkway geen hoge moeilijke bergpassen heeft, deze weg is van maart tot eind oktober prima bereikbaar. Soms ligt er in april en mei nog sneeuw maar de wegen worden door de Road Service prima schoongemaakt. Hieronder volgt een beschrijving van enkele van de highlights die u op uw route door Jasper National Park gaat zien.

Ten eerste ziet u de Columbia Icefields op 130 km afstand noordelijk van Lake Louise. Hier ziet u de grootste gletsjer zuidelijk van Alaska. Deze gletsjers met een oppervlakte van 400 km2 gletchers en een dikte tot 350 meter maken een onvergetelijke indruk. Veel reizigers stoppen hier voor een 90 minuten durende tour naar de Athabasca Gletsjer, een wandeling over de gletsjer onder leiding van een deskundige gids of een bezoek aan het Icefield Interpretive Center, een zeer informatief informatiecentrum. Ook ziet u de Stutfield gletsjer, op 120 km afstand noordelijk van Lake Louise, die hier over een afstand van 900 verticale meters over een hoge bergwand omlaag glijdt. Vervolgens ziet u de Sunwapta Falls, een prachtige waterval op 55 km zuidelijk van Jasper, ook zeer indrukwekkend. Vanaf Sunwapta Falls kunt u ook een wandelpad volgen naar het afgelegen Fortress Lake. Op deze route worden zeer vaak beren gesignaleerd. Beren zijn wilde dieren, volgt dus de aanwijzingen van de park rangers in de Visitor Information Centers goed op of lees de tips over de omgang met beren op de website van Greatlakes-Travel. Het bovenstaande (ontmoetingen met beren) klinkt enigszins ontzagwekkend maar GreatLakes-Travel BV verzekert u dat incidenten tussen beren en mensen zeer zeldzaam zijn, u heeft meer kans op een ongeluk op de A2 snelweg in Nederland. De parkwachters rangers) doen een uitstekende job om bezoekers van de parken goed te informeren en zetten zelfs delen van natuurparken af als er bijvoorbeeld beren met jongen zijn. Tijdens uw rit ziet u verder de Athabasca Falls (32 km zuidelijk van Jasper), één van de mooiste watervallen in de Rocky Mountains en vele wilde dieren en prachtige planten.

Jasper National Park is een schitterend natuurgebied in het midden van Alberta en trekt sinds 100 jaar als een magneet liefhebbers van rust en ruimte naar zich toe. Dit werelderfgoed wildernisgebied ligt op ongeveer 900 km ten noordoosten van Vancouver en 400 km ten noordwesten van Calgary. U kunt Jasper bereiken via Edmonton, Calgary of Vancouver. Onze reizigers gaan vooral naar Jasper vanwege de ongerepte natuur. De highlights van Jasper zijn:

Medicine Lake. Dit is een zeer interessant meer, zonder zichtbare aansluiting met andere rivieren of meren, in het stroomgebied van de Maligne rivier. De Maligne rivier stroomt hier door een stelsel van ondergrondse waterwegen. Door deze ondergrondse verbindingen stroomt Medicine Lake in de lente- en zomermaanden vol tot een diepte van wel 30 meter, maar in de herfst loopt deze “badkuip” weer langzaam leeg en soms valt het meer geheel droog. First Nations indianen geloofden dat Medicine of “Magic” Lake elke herfst door de invloed van geesten droogviel, en vreesden deze spirituele omgeving. Water dat wegsijpelt uit Medicine Lake word gezuiverd van ‘Glacier Flower” ofwel gletsjerstof, en als dit water weer op andere plaatsen bovengronds verschijnt, heeft het een geheel andere kleur. Het is zeer opmerkelijk dat het water van Maligne Lake, dat bovengronds stroomt, zich niet vermengd met de ondergrondse waterstromen van Medicine Lake en het mysterie van de ondergrondse waterwegen is tot op heden niet opgelost. Rondom Medicine Lake zijn de kansen op het zien van groot wild zoals grizzlies, zwarte beren, en elanden zeer goed, met de aantekening dat de kans op het zien van grizzlies zeer klein is. Verder zijn er wolven, deze slimme jagers hebben al ontdekt dat het lonend kan zijn om in de herfst grote prooidieren in de modder rond het meer te jagen, zodat ze vast komen te zitten en makkelijk kunnen worden gedood.

Breng zeker ook een bezoek aan Maligne Lake, Maligne Canyon en Spirit Island. 11 km zuidelijk van Jasper ligt de prachtige Maligne Canyon, een tot 50 meter diepe kloof met stijle kalkstenen wanden. Een zeer mooie, aan te raden wandeling voert de bezoeker over 6 bruggen over de donderende Maligne Rivier… Tip: loop stroomafwaarts! 40 km zuidelijk van Jasper ligt het grootste meer (23 km lengte) in de Canadese Rocky Mountains, genaamd “Maligne Lake”, met in het midden het onwerkelijk mooie Spirit Island. Tip: maak een boottocht of een tocht met een kano over dit prachtige meer. Maligne Lake is voor de sportvisser een paradijs, de grootste regenboogforel van Alberta (20 pond) werd hier gevangen. Een visvergunning en een goede gids zijn noodzakelijk, vraag Greatlakes-Travel om informatie. Verder is een bezoek aan Miette Hotsprings aan te raden. 60 km ten oosten van het dorp Jasper liggen de warmste natuurlijke heetwaterbronnen van de Canadese Rocky Mountains. Het water wordt voor de badgasten op natuurlijke wijze afgekoeld van 50 graden tot een meer draagbare 39 graden. Miette Hotsprings biedt de reiziger de “once in a lifetime” experience om liggend in een heerlijke warmwaterbron de bergen rond Fiddle Valley te bekijken. De oostelijke kant van Jasper, richting Hinton staat bekend om goede kansen op het zien van groot wild. Vele hiking trails en picknick areas maken deze omgeving een gewilde bestemming voor natuurgenieters.

Maak ook tocht naar Whistler’s Mountain met de Jasper’s Tramway. 8 km zuidelijk van Jasper ligt Jasper’s Tramway, de kabelbaan van Whistler’s mountain. De kabelbaan brengt u tot op een hoogte van 2285 meter. Op heldere dagen kunt u tot 80 km in de omtrek rondkijken en is de met sneeuw bedekte top van Mount Robson (de hoogste berg in de Rocky Mountains- 3954m) duidelijk zichtbaar. Nadat u uit de gondola stapt kunt u in het restaurant gaan genieten van een diner of gewoon een lekker drankje. Tenslotte raden we u aan een Wildlife Viewing Tour te maken. Greatlakes-Travel medewerkers houden vooral van Jasper vanwege de fantastische flora en fauna die u in dit natuurgebied gaat zien. Daarnaast is Jasper gewoon “wild”en ongerept.

Greatlakes-Travel onderhoudt goede contacten met betrouwbare lokale tour-operators, zie onze website voor tientallen leuke excursie-ideeën.

Noord Oost USA en Canada, Ger en familie

Noord Oost USA en Canada, Ger en familie

Canada, Amerika

Hierbij bericht dat de reis die we via uw reisbureau voor deze augustus hebben geboekt er helaas al weer op zit. We kunnen met onze familie terugkijken op een geslaagde en intensieve vakantie. We hebben een ronde gereden van Montreal naar de oostkust van Canada, vervolgens langs de kust van de USAnaar New York, Niagara en terug naar Montreal om kort te gaan. (zo'n 4000 km) Het smaakt zeker naar meer,

...

Lees meer

In de wolken met uw vakantie, vraag uw droomreis aan!

Wij zijn pas tevreden als u het fantastisch heeft gehad

Droomreis samenstellen
green_icon Wij staan voor u klaar
Bel ons 040 - 261 87 81
green_icon Heeft u vragen?
Stuur ons een bericht
green_icon Maak kennis met
onze reisspecialisten
green_icon Bezoek onze
informatiedagen

GreatLakes-Travel is aangesloten bij:

partners partners partners
partners