Kootenay National Park

Kootenay National Park werd opgericht in 1920 en is sinds 1984 een UNESCO werelderfgoedpark. Dit natuurgebied is goed bereikbaar vanuit Banff National Park (over HIghway 93 South ofwel de Kootenay Parkway), of via de Columbia Valley. Kootenay is één van de vier meest bergachtige UNESCO werelderfgoed natuurgebieden in west-Canada, de andere drie zijn Banff (oostelijk van Kootenay), Yoho NP (noordelijk van Kootenay NP) en Jasper National Park. Vanuit Banff bereikt u in ongeveer 2 uur het dorpje Radium Hot Springs. De afstand tussen Banff en Radium Hot Springs is 135 km. Kootenay is ook vanuit het noordwesten goed bereikbaar via via het dorp Golden in de Columbia Valley.

Waarom zou u via Kootenay NP reizen? Ten eerste is een bezoek aan de warmwaterbronnen en de spa’s in Radium Hot Springs zeer aangenaam. Nadat u enige uren heeft gereisd, is een bad in het warme mineraalrijke water erg lekker. Deze medicinale bronnen werden eeuwen geleden ook al door de indianen gebruikt. Een andere leuke attractie is het gebied van de Paint Pots (zie de foto), u vindt deze op 85 km van Radium Hot Springs langs Highway 94. De Paint Pots zijn ijzerrijke mineraalbronnen met een okergele kleur. De Ktunaxa, Stoney en Blackfoot indianen gebruikten de okergele kleurstof uit de Paint Pots o.a. voor belangrijke ceremoniële gebeurtenissen. De gele okerkleurige klei werd verzameld, gebakken, vermalen en vermengd met visolie of dierlijk vet. Vervolgens gebruikten de indianen de kleurstof om hun gezichten te schilderen. Tot op de dag van vandaag wordt het gebied rondom de Paint Pots door de huidige indiaanse bevolking van de Kootenays als een heilige plaats beschouwd.

Op weg naar de Paint Pots steekt u een riviertje over, en er zijn leuke wandelroutes. Omdat dit heilige grond is vragen wij u op de paden te blijven. De Paint Pods liggen op ongeveer 20 minuten wandelen vanaf Highway 94 en zijn voor iedereen goed bereikbaar. Een derde leuke attractie is een dagtour naar de Continental Divide, op 95 km van Radium Hot Springs nabij Vermillion Pass. De Continental Divide is de scheidingslijn tussen de afwatering van de rivieren in Kootenay NP. Al het sneeuwwater en regenwater dat westelijk valt van de Continental Divide komt in de Pacifische oceaan terecht en al het water dat oostelijk valt stroomt naar de Atlantische oceaan. Nabij de Vermillion Pass vindt u een leuke wandelroute door een schitterend woud.

Dichterbij Radium (1,5 km) kunnen we een bezoek aan Sinclair Canyon aanraden, hier heeft u een goede kans op het zien van bighorn schapen. Op 13 km van Radium kunt u Olive Lake bezoeken, hier loopt ook een mooie wandelroute. Op 16 km van Radium Hot Springs vindt u het Kootenay Valley viewpoint, met een schitterend uitzicht over de vallei. Als u wilt gaan zwemmen, raden we u aan naar Lake Windermere of Columbia Lake te rijden, dit prachtige meer ligt op 20 km ten zuiden van Radium Hot Springs. Dit meer is warm genoeg om in te zwemmen, maar u kunt hier ook windsurfen of andere watersporten beoefenen. Greatlakes-Travel onderhoudt goede contacten met betrouwbare lokale tour-operators, zie onze website voor tientallen leuke excursie-ideeën.