Vancouver Island

Greatlakes-Travel medewerkers zijn al jaren zeer gecharmeerd van Vancouver Island, één van onze medewerkers wil hier zelfs graag gaan wonen en met pensioen gaan!! In totaal hebben we de afgelopen jaren meer dan 6 weken op het eiland doorgebracht. Wat is dan de charme van dit eiland, op ongeveer twee uur varen vanuit Vancouver? In het kort: Vancouver Island is west-Canada op een kleiner oppervlak…. prachtige berg- en natuurgebieden, enorm veel dieren waaronder zwarte beren, walvissen, de fantastische orka’s en leuke steden zoals Victoria, en Campbell River. Daarnaast heeft het eiland ook prachtige zandstranden aan de westkust nabij Tofino en een bloeiende First Nations (indianen) cultuur, onder andere in Duncan en Alert Bay.

Wij begrijpen dat u natuurlijk ook de natuurparken Banff en Jasper in Alberta wilt zien, of de uitgestrektheid en prachtige natuur van de rest van British Columbia, maar als wij moesten kiezen zouden we het meeste tijd op Vancouver Island doorbrengen. In de praktijk adviseren we dus altijd een minimum verblijf van ongeveer 5 nachten op het eiland. U bereikt Vancouver Island, een eiland met een oppervlakte van 75% van Nederland met de veerboot vanuit Vancouver of met de veerboot langs de Inside Passage langs de westkust van Canada. De veerboten vertrekken vanuit Tsawwassen en Horseshoe Bay, respectievelijk 45 autominuten zuidelijk en noordelijk van het centrum van Vancouver, en komen aan in Victoria (Schwartz Bay) en Nanaimo (Duke Point). Er is ook nog een mogelijkheid om de veerdienst te nemen vanuit het meer noordelijk gelegen Comox naar Powell River, deze route is echter iets gecompliceerder. De veerboten varen op elke dag van de week tussen 07.00 en 19.00, met tussenpozen van ongeveer 1,5 uur uur, en het is verstandig om Greatlakes-Travel uw veerbootreserveringen te laten verzorgen. Op de veerboot kunt u heerlijk uitrusten, de uitstekende boekwinkels bezoeken of heerlijk eten in het restaurant. Tip: de route tussen Tsawwassen en Schwartz Bay is de mooiste, omdat u tijdens de route tussen verschillende eilandengroepen doorvaart.

Vancouver Island is ongeveer 500 km lang en op het breedste punt 80 km breed. De afstand tussen Victoria, de hoofdstad van Britisch Columbia, in het uiterste zuiden en Port Hardy in het uiterste noorden is 480 km, ongeveer 7 uur rijden. Er zijn slechts twee doorgaande wegen in dit enorme gebied, Route 19N van Victoria naar Port Hardy en Route 4 van Nanaimo aan de oostkust naar Tofino aan de westkust. U kunt dus niet verdwalen!.
De afstanden op Vancouver Island zijn als volgt: Victoria- Nanaimo 112 km, Nanaimo-Campbell River 160 km, Campbell River-Port Hardy 240 km (+/- 4 uur reistijd ivm provinciale weg), Nanaimo-Tofino 200 km (+/- 3 uur reistijd ivm gematigde bergwegen). Naar onze mening is het te ambitieus om te proberen in 1 dag van Port Hardy naar Tofino te rijden, omdat de weg naar de westkust over een middelgebergte loopt met veel bochten, (echter zonder enge bergpassen). Het is verder veel te ambitieus om te proberen in 1 dag vanuit Victoria naar Port Hardy of omgekeerd te rijden. Greatlakes-Travel plant uw reis samen met u zodat uw tijd op het prachtige Vancouver Island optimaal wordt benut.

Wij kennen Vancouver Island op ons duimpje, ook wat betreft de mooiste excursies. Let op: de kansen op het zien van orka’s tijdens een whalewatch tour zijn veel kleiner in Tofino en Victoria, in vergelijking met het gebied noordelijk vanaf Campbell River. Vraag Greatlakes-Travel om advies zodat u de beste kansen heeft op het zien van deze prachtige dieren. Verder verschillen de whalewatching tours in Tofino, Victoria, Campbell River en Telegraph Cove enorm qua service en comfort, vraag Greatlakes-Travel om een goed advies. Op Vancouver Island leven Kwakwaka’wakw, Nuu-chah-nulth en Coast Salish indianen. Er zijn tientallen indiaanse dorpen, o.a. nabij Duncan, op het eiland Quadra voor de kust van Campbell River en op Alert Bay eiland, voor de kust van Port Mc Neill in het noorden. Onze tip is om Alert Bay te bezoeken, hier kunt u ook het mooiste indiaanse museum op Vancouver Island bezoeken, U’mista, met indrukwekkende exposities onder andere mbt de brute onderdrukking van de First Nations door de kolonialisten. De twee mooiste natuurgebieden op Vancouver Island zijn Strathcona Provincial Park nabij Campbell River, en het Pacific Rim National Park nabij Tofino. Beide gebieden zijn naar onze mening geweldig. Nicole Witteveen van Greatlakes-Travel is een specialist op het gebied van wandeltochten in Strathcona en verschillende medewerkers hebben het Pacific Rim National Park aan de westkust bezocht. Greatlakes-Travel organiseert de beste excursies op Vancouver Island, wij zijn u graag van dienst.