Cabot Trail

Oogverblindend, adembenemend, gastvrij en groots, slechts een paar woorden die de Cabot Trail enigszins omvatten. De Cabot Trail cirkelt om de noordpunt van Cape Breton Island in Nova Scotia en brengt u langs schitterende landschappen, ruige wildernis, uitgestrekte bossen en talrijke bekoorlijke dorpjes. Het wordt dan ook niet voor niets één van de ‘Best Roadtrips of the World’ genoemd. Al rijdend door deze aloude hooglanden zweven arenden hoog boven u, kunt u onderweg de tijd nemen om vanaf de kust walvissen en zeehonden te zien spetteren en kuieren elanden vlak langs u heen.

Het fantastische en schitterende Cape Breton Highlands National Park ligt aan de Cabot Trail, waar 950 vierkante kilometer natuur op u wacht om te worden bewandeld en bewonderd. Er zijn twee informatiecentra aan beide kanten van het park, Cheticamp and Ingonish, waar u een vergunning kan halen om het park met een voertuig te betreden, te kamperen, rond te trekken en te vissen. Een ander deel van de Cabot Trail voert u door de Margaree River Valley, een laagvlakte met dichte bossen, weidse landbouwgronden en waar in de, met Canadian Heritage bekroonde, rivier uitstekend kan worden gevist op forel en zalm.

Iets dat u ook beslist niet mag missen is de Bras d’Or Lakes Scenic Drive. Deze spectaculair mooie kustroute met haar landinwaartse zee is iets dat u nooit meer zal vergeten. Het voert u langs steeds wisselende landschappen, boerderijen en dorpjes en is ideaal om er wandel- en fietstochten te ondernemen. Het gebied is een broedplaats van de Amerilaanse zeearend en deze kunnen daardoor vaak worden gespot. Er worden meerdere boottochten georganiseerd die u over de meren meenemen, zodat u een nog beter beeld kunt krijgen van al het moois om u heen.

De geschiedenis van de 298 kilometer lange Cabot Trail begint bij de Mi’kmaq Indianen die de eerste bewoners van het gebied waren. Zij leefden er in kleine groepen tot in 1497 de eerste Europeanen onder leiding van John Cabot, de naamgever van de Trail, het eiland Cape Breton ontdekten. Nadien hebben vele nationaliteiten zich op het eiland gevestigd die probeerden te ontsnappen aan vervolging in hun thuisland. In de zeventiende eeuw kwamen met name Schotten naar Cape Breton Island, waardoor de Keltische cultuur sterk vertegenwoordigd raakte. De bewoners leefden in eerste instantie vooral van de visserij en handelen overzee. Er werd over de jaren heen echter steeds meer landbouw bedreven. Vanaf 1900 werden de eerste echt begaanbare wegen op het eiland gecreëerd en werd het toegankelijker. In 1932 was een zekere MacDonald de eerste gelukkige om de Cabot Trail per auto te mogen bereizen. Om een glimp op te vangen van de rijke cultuur en geschiedenis van het eiland kunt u talloze musea, plaatsen en dorpen bezoeken. Bezichtig bijvoorbeeld het Nova Scotia Highland Village Museum, waar u de Keltische ontwikkeling op het eiland kunt raadplegen, de Alexander Graham Bell National Historic Site, met uitvindingen van de wereldberoemde ontwerper of het betoverende plaatsje Acadian, waar wereldberoemde handgemaakte tapijten vandaan komen.

De Cabot Trail heeft nog een andere heerlijke verrassing voor liefhebbers van vis, schaal- en schelpdieren in petto: verse kreeft , krab, mosselen en oesters zijn namelijk de specialiteiten van dit paradijselijke eiland. Daarnaast kunt u tijdens uw maaltijd meestal genieten van een muzikaal optreden, waarbij violisten, plaatselijke en Keltische muzikanten hun talenten ten gehore brengen. Wat overnachtingen betreft kunt de befaamde, hartelijke gastvrijheid ervaren die de vele hotels, Bed & Breakfasts, inns of campings u bieden. Het is zeker aan te raden meerdere dagen te reserveren voor u reis langs de Cabot Trail, want al het schoons dat deze tocht u aanreikt is niet te bevatten in één dag!