Algonquin

Algonquin Provincial Park is officieel opgericht in 1893 en is daarmee het oudste, inmiddels meest bezochte natuurgebied in Oost-Canada. In deze wildernis vindt u echte rust, ruimte en natuur. Het park leent zich uitermate goed voor buitenlucht activiteiten. U kunt er eindeloos kanoën, mountainbiken, (berg)wandelen, zwemmen en vissen. Overnachten is mogelijk bij één van de vele kampeergelegenheden of in één van de uitstekende lodges, zo kunt u eenvoudig meerdaagse tochten ondernemen. Het landschap is omvangrijk en heuvelachtig, gevuld met uitgestrekte naald- en loofbossen (met onder andere de Canadese esdoorn,

waarvan het blad terug te vinden is in de Canadese vlag). Meer dan 1500 kilometer aan rivieren wachten om door u per kano te worden getrotseerd en de 2000 heldere meren vragen om een verkoelende duik. De stilte van de avonden wordt soms enkel doorbroken door sinister, en intens gehuil van de ongeveer 200 wolven die in troepen het park doorkruisen. Voor uw informatie: Wolven zijn niet gevaarlijk voor mensen, deze schuwe dieren blijven het liefst uit uw buurt, het is daarom een unieke ervaring wanneer u ze te zien krijgt. Naast wolven leven er in Algonquin naar schatting 3.500 elanden en 2.000 zwarte beren. In totaal heeft u de kans om 53 soorten zoogdieren, 31 soorten reptielen en 272 soorten vogels te zien, waaronder ijsduikers, slechtvalken en haviken. Voor de liefhebbers van de plantenwereld hebben we ook goed nieuws omdat Algonquin ongeveer 1.000 verschillende soorten telt.

Het gebied beslaat in totaal een oppervlak van 7.630 vierkante km en ligt 250 kilometer ten noorden van Toronto en 430 kilometer ten zuidwesten van Montréal. Algonquin is goed bereikbaar via Highway 60, deze weg loopt door het zuidelijke gedeelte van het natuurgebied, van het dorpje Dwight in het westen van het park naar het dorp Whitney nabij de oostelijk ingang. Naast Highway 60 zijn er geen andere verharde wegen in dit natuurgebied. Vanuit het noorden is Algonquin echter ook goed te bereiken via Highway 17.

In Algonquin zijn tien kortere routes tussen de 1 en 10 kilometer te bewandelen. Daarnaast zijn er drie langere routes, de langste daarvan is 88 kilometer. Enige tips: De wandelroutes nabij Peck Lake, Rain Lake, Centennial Ridges en Beaver Pond zijn zeer populair. Check, voordat u aan uw wandeltocht begint, de hoogteverschillen in het Visitor Information Centre. Hier vindt u ook informatie over de historie van het park, een prima restaurant en een goedgevulde boekenwinkel. Daarnaast is er een uitkijkplatform dat u een adembenemend panorama toont van het landschap. Twee andere interessante centra om te bezoeken zijn het Logging Museum, waar de geschiedenis van de eerste houthakkers tot de hedendaagse bewoners wordt uitgelegd en het Art Centre, een galerie van wereldfaam die kunst, met als onderwerp wildernis, etaleert van bekende artiesten.

In het algemeen raden wij onze reizigers aan om een aantal uren een gids in te huren, zodat u optimaal over dit prachtige gebied wordt geïnformeerd en dat de kansen op het zien van groot wild worden vergroot. Mocht u besluiten zelf op onderzoek uit te gaan en een meerdaagse kampeer- of kanotocht willen ondernemen dan is het van groot belang dat u zich vooraf goed op de hoogte stelt van de (veiligheids)regels en de lengte van de routes. Neem met kanoroutes vooral in acht dat er vaak stukken moeten worden gelopen over land, inclusief kano, peddels en persoonlijke spullen, neem dus niet teveel gewicht mee. Eenmaal onderweg zult u echter volop genieten van de schoonheid van het gebied. Kortom: Algonquin belooft u het gevoel even helemaal weg te zijn uit de hectiek van het dagelijkse leven.