Spirit Bear

De unieke, prachtige witte beer die in alleen in het regenwoud rond Princess Royal Island voorkomt fascineert wetenschappers en liefhebbers van wilde dieren al tijden. De Spirit Bear, zoals deze ook wordt genoemd, heeft volgens de indiaanse stammen Kitasoo en Xai'xais bovennatuurlijke krachten. 

De Spirit Bear (Ursus americanus kermodei) of Moskgm'ol, zoals deze werd genoemd door de Tsimshian Coastal First Nations, is een zeer bijzondere variant van de zwarte beer die wel op veel plekken in British Columbia voorkomt. Deze witte beer is alleen te vinden in de Pacific Coast van dit deel van Canada. Wetenschappers geloven dat een afwijkend gen zorgt voor een witte vacht bij de oorspronkelijke zwarte beer. Omdat deze beren in het gebied rond Princess Royal Island afgezonderd blijven van andere beren is het mogelijk dat het gen steeds wordt doorgegeven, waardoor de witte berensoort blijft bestaan. Er wordt nog steeds gezocht naar het afwijkende gen of andere oorzaken van de witte kleur aan de hand van haarmonsters die worden verzameld op verschillende manieren.

De indiaanse stammen Kitasoo en Xai'xais, die al duizenden jaren met Moskgm’ol leven, hebben een prachtige legende over het ontstaan van de Spirit Bear. ‘Raven’ een godheid, maakt van elke tien zwarte beren er één wit, zodat mensen terug zullen denken aan de tijden dat ijs de wereld bedekte en dat men dankbaar moet zijn voor het weelderig groene en vruchtbare land dat er nu is. Veel mensen van de Kitasoo en Xai'xais geloven dat de witte beer bovennatuurlijke krachten heeft, vandaar de naam Spirit Bear.

Feit is wel dat de wit gekleurde beren overdag tot 30% meer vis vangen dan hun zwartharige soortgenoten! Door de weerkaatsing van het licht lijken de Spirit Bears minder zichtbaar te zijn voor vissen.