Niagara Falls

Enige informatie over Niagara Falls. Toen na de laatste ijstijd de gletsjers van Noord Amerika begonnen te smelten, kon het overtollige water niet anders dan zich een weg banen richting de Atlantische Oceaan. De woeste stroom stortte daarbij van een aantal hellingen en vormden zo het fantastische natuurfenomeen, Niagara Falls. Inmiddels worden de watervallen door ongeveer 30 miljoen bewonderaars per jaar bezocht en is het uitgegroeid tot een attractie van wereldformaat. Hoe u dit spetterende spektakel ook wilt bekijken: vanuit de lucht, vanaf een boot of onder de grond. U kunt het zo gek niet bedenken of er is iets op verzonnen.

De Niagara Falls zijn de meest krachtige watervallen in Noord Amerika en zijn onderdeel van de Niagara River, deze rivier is 56 kilometer lang en loopt van Lake Erie tot Lake Ontario. De watervallen vormen een grens tussen Ontario (Canada) en New York (United States). De Niagara Falls worden onderscheiden in twee delen: Horseshoe Falls en American Falls. De eerste behoort Canada toe, de tweede aan de United States, waarbij de in 1819 officieel vastgestelde grenslijn leidt tot oneindige discussies tussen beide landen, omdat de erosie van het stromende water de vaste grond steeds verandert. De watervallen hebben hun status niet te danken aan het feit dat ze heel hoog zijn, maar ze zijn qua breedte enorm. De Horsehoe valt circa 53 meter naar beneden en is 790 meter breed. De American verschilt in hoogte van 70 tot 100 meter en loopt over een breedte van ongeveer 320 meter. De Niagara Falls weerspiegelen een groene kleurschakering die wordt veroorzaakt door de kracht van de stroming, waardoor bodemkorrels loskomen en meegevoerd worden.
De enorme energie die de Niagara Falls door het vallende water creëren werd al vroeg erkend. In 1881 werd de eerste hydro-elektrische generator ingezet, waarvan de opgewekte stroom de machines van lokale molens aanstuurde en enkele straten verlichtte. Vandaag de dag levert het volledige stroom aan meer dan 160.000 huishoudens.
Waar de naam Niagara vandaan komt is niet geheel duidelijk, daarover zijn meerdere verhalen in omloop. De meest geaccepteerde zijn dat er een groep indianen in het gebied woonden die zichzelf ‘Niagagarega’ noemden. Een andere optie is dat het komt van het Indiaanse ‘Onyara’ (uitgesproken als Onigarah), dat vrij vertaald ‘zijn nek’ betekent, het zou hier dan gaan om de ‘nek’ van de rivier.
De watervallen zijn naast een bron van inspiratie voor filmmakers, auteurs en kunstenaars ook aantrekkelijk voor een geheel andere categorie mensen, de zogeheten Daredevils. Deze personen proberen de Falls op uiteenlopende manieren te bedwingen. In 1829 sprong een zekere Sam Patch als eerste van de kliffen en overleefde zijn, overigens geheel bewuste, val. Hij zette een trend voor anderen die in houten of ijzeren vaten, via het strakke koord of al zwemmend het woeste water trachtten te overwinnen. Op een dusdanige poging staat overigens een forse boete, als de prijs van het experiment zelf al niet te hoog blijkt. Om al deze Daredevils en hun waaghalzerij nader te leren kennen kunt u de fotogalerie White Water Walk in Canada bezoeken.
U kunt als bezoeker de Niagara Falls op meerdere manieren beleven vanaf zowel de Canadese als de Amerikaanse kant. De oudste en meest bekende is met de Maid of the Mist. Dit is een stoomboot die sinds 1846 reizigers tot vlak bij de watervallen brengt. U krijgt een poncho die ervoor zorgt dat u niet al te nat van de waterdruppels wordt. Het is een overweldigende ervaring om de kracht en het gebulder van dichtbij te zien en horen. Een goede tip: neem een waterdichte camera wanneer u foto’s wil maken.
De Amerikaanse zijde heeft een aantal attracties die allemaal in het Niagara Falls State Park liggen. Er is een looproute die u uitzicht biedt op de stroomversnellingen, de rivier en de gehele watervallen. Ook kunt u Cave of the Winds bezoeken, waarbij het natuurgeweld condities creëert die een wervelstorm evenaren. In het park vindt u, naast een observatietoren, een klein aquarium en een rondrijdende trolley met gids, ook nog een opstappunt voor de ‘Flight of Angels’. Hier kunt u per luchtballon een spectaculaire trip over de Falls maken. Daarnaast kan u in het leerzame Niagara Gorge Discovery Center informatie vinden over de lokale geschiedenis.
Het Canadese deel van de Niagara Falls heeft nog veel meer voor u in petto. Naast de Maid of the Mist kunt u de watervallen ook via de Journey behind the Falls bekijken. Deze ondergrondse tunnel is bereikbaar via liften en bestaat uit observatie-platformen die u het gevoel te geven midden in het neerstortende water te staan. Er is een Whirlpool Aerocar die passagiers over de draaikolken voert en ook kunt u via een 53 meter hoog reuzenrad, The Skywheel, het indrukwekkende uitzicht in u opnemen. De Skylon Tower brengt u met glazen liften, Yellow Bugs genaamd, naar een hoogte van 233 meter, hierin zijn ook twee uitstekende restaurants gevestigd met uitzicht op de watervallen. Wanneer u een werkelijk sensationele belevenis wilt is het mogelijk om per helikopter het hele gebied ineens te overzien, dit is daarnaast één van de beste manieren om de meest prachtige foto’s te maken.
Een bezoek aan de Niagara Falls in Canada biedt u tegenwoordig meer dan alleen maar het observeren van de watervallen. De hele plaats eromheen is ingericht op het constant amuseren van reizigers. Er zijn oneindig veel attracties en evenementen die u en uw hele familie zullen vermaken.
Voor de kinderen zijn er, bijvoorbeeld, het Fallsview Indoor Water Park met 16 waterglijbanen, Kids Lundy Lane met een dozijn luidruchtige en boeiende apparaten, de Cosmic Coaster en The Great Canadian Midway Museum, dat meer dan 250 (interactieve) spellen voor alle leeftijden heeft. Voor plezier en educatie kan Marineland of het Butterfly Conservatorium bezocht worden. Deze laatste is gevestigd in Niagara Falls Botanical Garden, een tuin van 40 hectare groot, waar het hele gezin kan wandelen en picknicken.
Meer informatie over de geschiedenis van Niagara en omgeving vindt u het Niagara Mist Museum. Bij Old Fort Niagara en Old Fort Erie beleeft u hoe de soldaten in de zeventiende eeuw zich voelden. Er worden daar ook demonstraties gegeven met musketten en er zijn gekostumeerde gidsen die u vertellen over oude tijden.
De vele shows en musea kunt u het best bezoeken door een combo-pas aan te schaffen. Er zijn talloze opties mogelijk, net naar waar u zin in heeft. Het is mogelijk om, onder andere, een aantal griezelhuizen en wassenbeelden attracties binnen te wandelen. Verder vindt u er het Guinness World Records- en Ripleys Believe it or not Museum. Deze laten u kennismaken met werkelijk ongelofelijke menselijke prestaties, vindingen en gebeurtenissen. Deze laatste heeft overigens de reputatie het beste museum ter plaatse te zijn.
Het nachtleven van Niagara is een belevenis op zich. Na een heerlijk diner (met eventueel een dinnershow) in één van de vele restaurants, kunt u ervoor kiezen om een wandeling langs de verlichte watervallen maken, terwijl vuurwerk de lucht erboven feestelijk versiert. Er zijn verschillende clubs en casino’s te vinden waar u een gokje kan wagen, live muziek kan luisteren of waar u zalig kunt dansen.
Voor wat meer ontspannen bezigheden kunt u ook zeker terecht. Er zijn acht golfbanen in Niagara zelf en zo’n 15 eromheen. Of laat u eens verwennen in één van de uitgebreide wellness centers, waar nu en dan ook manicure en gezichtsbehandelingen mogelijk zijn. Een ritje naar een wijnlandgoed met proeflokalen behoort ook tot de mogelijkheden. Deze liggen veelvuldig langs de route Niagara River Recreational Trail, een tocht van 56 kilometer die u al wandelend of fietsend naar historische plekken en knusse en romantische overnachtingsmogelijkheden brengt. Een bezoek aan de Niagara Falls is een belevenis waar u nog lang over na zal praten.