Excursie GLT96: Dawson City en de Klondike goudvelden


(c) YG Photo. Goudzoeken in de beroemde Bonanza Creek nabij Dawson City

Toen medewerkers van Greatlakes-Travel in 2008 de Yukon bezochten wisten we eigenlijk nog niet wat we konden verwachten. Yukon, “Bigger than Life” staat er op de borden in de Yukon (vrij vertaald: Yukon, onvoorstelbaar groots), en wat hiervan de betekenis is werd al snel duidelijk, de Yukon is een ongelofelijk mooi gebied.

Waar ligt de Yukon? De Yukon is een enorm gebied, genaamd naar de legendarische Yukon rivier, welke over een afstand van 3185 km van het Tagishmeer nabij Britisch Columbia naar de Beringzee in Alaska stroomt. De Yukon is erg dunbevolkt, er wonen slechts ongeveer 30000 mensen, voornamelijk in Whitehorse, Haines Junction en Dawson City. De natuur is door de lage bevolkingsdichtheid (de Yukon is ongeveer 10 maal zo groot dan Nederland) ongerept en zéér indrukwekkend.

De Yukon is ook een land met een geweldige geschiedenis. Op 17 augustus 1896 vonden drie goudzoekers, George Carmack, Dawson Charley en Skookum Jim, een enorme hoeveelheid goud nabij Dawson City in de Yukon. De beroemde Klondike Goldrush was het gevolg: in een periode van twee jaar stroomden uit de gehele wereld (zelfs uit Europa en Australië) meer dan 100000 goudzoekers naar de Klondike, een riviertje nabij Dawson City. De belangrijkste routes om de Klondike te bereiken liepen over de Chilkoot Pass nabij Skagway (zie de overige excursies op deze website) en via de monding van de Yukon nabij St. Michael, in de Beringzee. In een periode van minder dan een jaar groeide Dawson City van minder dan 1200 naar meer dan 30000 inwoners, en werd op slag de grootste stad in west-Canada. De verhalen over deze periode zijn echt fantastisch, onze aanrader is om, voordat u naar de Yukon vertrekt, het meesterwerk van Pierre Berton “Klondike, The Last Gold Rush 1896-1899” door te lezen. In totaal werd er in een aantal jaren in de Klondike meer dan 100 miljoen dollar aan goud gevonden (1 miljard dollar in hedendaags geld), echter de meeste goudzoekers verlieten de Yukon verslagen en zonder een rooie cent.

Waarom zou u de Yukon opnemen in uw reisplannen?
De Yukon biedt u als reiziger een constant panorama van verafgelegen bergketens, onafzienbare vlaktes, rivierdelta’s, bergweides met wilde bloemen, en de zich door een ongerept landschap voortslingerende Yukon. Dit land is inderdaad “Bigger than Life”, het landschap is weidser dan enig landschap dat u waarschijnlijk ooit heeft gezien, grootster dan u het zich kunt voorstellen en ongelofelijk mooi. De afstanden zijn groot, dus enige planning is absoluut noodzakelijk, Greatlakes-Travel geeft u graag een goed advies.

De zomers in de Yukon zijn lang, vanwege de noordelijke ligging schijnt de zon ’s-zomers tot 22 uur per dag, en de gemiddelde middagtemperatuur is in juli 21 graden (in januari daalt dit tot -8). Het weer is dus over het algemeen prima (landklimaat).

Dawson City en de Klondike

Dawson City is een klassieke “from boom to bust” stad. Eens was Dawson de hoofdstad van de Yukon en met 30000 inwoners de grootste stad in het westen van Canada (dus zelfs groter dan Vancouver), en tegenwoordig is Dawson een soort cowboy-achtig stadje zonder verharde wegen met maar ongeveer 2000 inwoners. Als u ’s-avonds in Dawson City rondloopt in het historische centrum, mogelijk op weg naar de pokertafels van Diamont Tooth Gerties, een nog bestaande saloon uit de tijd van de Goldrush, dan verzekeren wij u dat u zich goed kunt voorstellen hoe het hier tijdens de goldrush eraan toe ging. De sfeer van de Goldrush is in Dawson nog steeds aanwezig.


(c) Dawson City, gelegen aan de machtige Yukon rivier. (c) Greatlakes-Travel

De voornaamste attractie van Dawson City is een bezoek aan de goudvelden rondom de historische Bonanza Creek. Op ongeveer 14 km van Dawson vindt u de plaats waar de Klondike Goldrush in 1896 begon. U ziet hier nog steeds mannen in vuile stoffige kleding, die in private kleine goudmijnen volhardend op zoek zijn naar de goudvondst van hun leven. Ook ziet u Dredge #4, een enorme 3300 ton wegend bouwwerk waarmee nieuwe steenlagen werden afgegraven en het goud werd uitgewassen. Een leuke wetenswaardigheid is dat deze dredge #4 al electrisch werd aangedreven, toen New York in zijn geheel nog geen electrische verlichting kende!!.

Als u naar Dawson reist raden we u ook de uitstekende historische tour door Dawson City aan, verzorgd door de Klondike tourist association. En andere leuke excursie is een rondvaart over de Yukon. ’s-avonds raden we u aan om in de vele historische bars en Diamonth Touth Gerties met de lokale bevolking van gedachten te wisselen.