Orka's Johnstone Strait, (c) 2007 Greatlakes-Travel

De beste Whalewatching excursie op Vancouver Island wordt georganiseerd door Stubbs Whalewatching vanuit het pittoresque plaatje Telegraph Cove, 20 km zuidelijk van Port McNeill en 40 minuten rijden vanaf Port Hardy.

Medewerkers van GreatLakes-Travel BV hebben deze excursie al verschillende malen meegemaakt en nergens op Vancouver Island heeft u betere kansen op het zien van orka´s, bultrugwalvissen, Dall´s Purpoise, een soort bruinvis, Stellar zeeleeuwen, zeehonden, dolfijnen en bald eagles.

Deze prachtige tocht voert u door de Johnstone Strait, ten oosten van Vancouver Island, tot aan het begin van het wereldberoemde Robson Bight orka reservaat, waar geen motorboten zijn toegestaan.

Robson Bight is wereldberoemd omdat de orka's zich hier in grote getale komen schuren op de kiezelstranden...

kayakkers en orka's in de Johnstone Strait (c) Greatlakes-Travel

Op de foto ziet u hoe een van biologen uitleg geeft over de verschillende soorten orka´s., we kunnen echter niet garanderen dat er biologen aanwezig zijn op de boot.

Stubbs zal het wel proberen te regelen, zeker als u met een grotere groep bent.

Een nederlands sprekende bioloog van Stubbs geeft informatie over orka's aan Nederlandse kinderen

(c) 2007 Greatlakes-Travel

De kosten van deze excursie zijn Euro 85 per persoon voor een ongeveer vier uur durende tour.

Naast de whalewatching excursie vanuit Telegraph Cove bieden we ook een zeer goede (soms zelfs betere) whalewatching en wildlife viewing tour aan vanuit het plaatsje Campbell River op 250 km zuidelijk van Port Hardy en ongeveer 250 km noordelijk van Victoria.

Zowel in de Johnstone Strait ten zuiden van Telegraph Cove als iets ten noorden van Campbell River zitten relatief veel "resident" orka's (+/- 220), dit in tegenstelling tot de omgeving van Victoria, waar slechts ongeveer 80 southern resident orka's regelmatig worden gesignaleerd.

De kansen op het zien van deze indrukwekkende dieren zijn dus veel beter ten noorden van Campbell River.

Vanuit Campbell River werken we met Jack, zie hieronder een beschrijving van de prachtige tours die u met Jack kunt maken...


Jack en Cathy met Greatlakes-Travel in de haven van Campbell River (c) Greatlakes-Travel

Jack’s Paradise- Wildlife en Whalewatching tours vanuit Campbell River op Vancouver Island

Jack (zijn bijnaam is Hurricane Jack, genoemd naar een merk Zodiac boot) en zijn vrouw Cathy zijn vijftigers met een enorme passie voor dieren.

In zijn vorige baan werkte Jack bij het luxe resort Painter’s Lodge op Vancouver Island, waar hij voor de gasten leuke tours organiseerde.

Tegenwoordig heeft Jack (een zeer vriendelijke en bijna verlegen man) een bloeiend bedrijf met twee luxe motorjachten gespecialiseerd in zeer persoonlijke wildlife tours rondom Campbell River.

Deze motorjachten zijn relatief klein, zeer geschikt tot 8 touristen per tour/boot.

U heeft tijdens uw tour met Jack en Cathy een goede kans om Pacific White-Sided dolfijnen, orka’s, beren, walvissen en vele andere diersoorten te zien.

Jack en zijn vrouw weten uit ervaring (ze zijn al meer dan 10 jaar gids) waar de dieren zich bevinden rondom Campbell River.

Dit bleek uit het volgende toen medewerkers van Greatlakes-Travel met Jack en Cathy een dag op het water doorbrachten:

Jack weet uit ervaring waar orka’s graag op Chinook (een soort zalm) jagen.

Soms legt hij zijn boot duidelijk ver uit de zwemrichting van orka’s stil, we begrepen er niets van want het leek alsof de orka’s ver van de boot zouden passeren.

Opeens veranderden de orka’s van koers, dit leidde er tot twee maal toe dat we orka’s onder de boot konden zien doorzwemmen, een fantastische ervaring.

Ja, zei Jack, meestal buigen de orka’s hier af, want ze jagen hier in dit gebied naar chinook zalm, vandaar dat ik mijn boot dus hier heb stilgelegd…zonder Jack zijn lokale kennis waren de orka’s ver van onze boot verwijderd gebleven.

Een tweede voorbeeld dat Jack het gedrag van de walvissen en dolfijnen zeer goed kent bleek uit een ontmoeting die we hadden met een school Pacific Whitesided dolfijnen.

“Watch this”, zei Jack, hij minderde vaart met de boot en maakte een korte bocht, waarna hij opeens weer versnelde.

Deze versnelling van het jacht bleek een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit te oefenen op de school dolfijnen en gedurende 10 minuten vermaakten de dolfijnen zich met surfen op de boeggolven van de boot.

Pacific Whitesided dolfijnen zijn sneller dan orka’s, en de orka krijgt deze gracieuze dieren dan ook bijna nooit te pakken.

Zie de foto’s voor een indruk van onze mooie tocht met de dolfijnen.

Pacific White sided dolfijnen, surfend op de golf van Jack's boot (c) Greatlakes-Travel BV

Jack heeft ook een keer meegemaakt dat orka’s jacht maakten op de kleinere Dall’s Purpoise bruinvissen.

Nadat de orka’s de bruinvissen aanvielen, schuilden de bruinvissen onder zijn boot. In dit geval kregen de transient orka’s (zoogdier-etende orka’s) een bruinvis te pakken.

Jack en Cathy maken het hun gasten goed naar de zin. Na een half uurtje vissen op rockfish, dit hadden we speciaal voor kleine Mark van 5 aangevraagd, passeerden we de sterke stromingen van Seymour Narrows, waar groene draaikolken het water in constante beweging hielden.

In deze omgeving zagen we ook nog een bultrug walvis van zeer dichtbij.

Omdat Jack zijn boten veel kleiner zijn dan de grotere whalewatching boten (ook die van Stubbs) en dus makkelijker te manouvreren zijn, ziet u de dieren van veel dichterbij dan tijdens andere whalewatching tours.

Tja, wat is dat? Niet altijd handig, zo'n 300 mm lens, als de orka 2 meter naast de boot opduikt!

Dit is dus een close-up van een orkarug. (c) Greatlakes-Travel BV

GreatLakes-Travel kan een tour met Hurricane Jack ten zeerste aanbevelen, omdat Jack en Cathy u veel persoonlijke aandacht en informatie zullen geven, dit is veel leuker dan het meemaken van bv een massale walvistour vanuit bijvoorbeeld Victoria, waar u minder kans heeft op het zien van zowel orka’s als walvissen.

Campbell River wordt het “Salmon Capital of the World genoemd, en waar zalm is vindt u ook vele andere grote zeedieren.

Daarnaast heeft u door Jack’s duidelijke expertise een veel betere kans om wildlife te zien.

Orka mannetje A33 van Pod (orkafamilie) A11 gefotografeerd ten noorden van Campbell River Greatlakes-Travel (c) Greatlakes-Travel

Reserveringen vooraf zijn noodzakelijk. De prijs voor een vier uur durende wildlife tour per boot met Hurricane Jack is Euro 125 pp voor personen vanaf 12 jaar, en Euro 95 voor kinderen onder 12 jaar.

Snacks en drankjes (zonder alcohol) zijn inclusief.

Wij raden aan om te kiezen voor een tour van 6 uur inclusief lunch, drankjes en versnaperingen, omdat u dan nog meer gaat zien.

Tijdens de 6 uur durende tocht bezoekt u o.a. de orka’s van het orka reservaat Robson Bight, en gaat u mogelijk ook op zoek naar beren in de fjorden van de westkust van het vasteland.

Jack past zijn tours dagelijks zo aan dat u de beste kansen heeft op het zien van vele interessante dieren.

Het is mogelijk om verzoeken in te dienen, Jack zal zoveel mogelijk aan uw wensen tegemoet komen.

West Canada, Yvonne Brandts

West Canada, Yvonne Brandts

Canada

Zoals beloofd nog een uitgebreider verslag van onze reis. Wat een geweldig land. We hebben ontzettend genoten van de natuur en de vriendelijke mensen. Doordat er overal schone toiletten zijn was het wat betreft mijn stoma ook geen enkel probleem. We hebben ontzettend veel dieren gezien. Allereerst op de Knight Inlet Lodge, waar we 4 grizzlies, diverse bald eagles, herten, nertsen en zelfs een

...

Lees meer

In de wolken met uw vakantie, vraag uw droomreis aan!

Wij zijn pas tevreden als u het fantastisch heeft gehad

Droomreis samenstellen
green_icon Wij staan voor u klaar
Bel ons 040 - 261 87 81
green_icon Heeft u vragen?
Stuur ons een bericht
green_icon Maak kennis met
onze reisspecialisten
green_icon Bezoek onze
informatiedagen

GreatLakes-Travel is aangesloten bij:

partners partners partners
partners