Hieronder vindt u een landkaart en overzicht van de bestemmingen in Alaska Amerika

U kunt deze informatie gebruiken om de gewenste rondreis zelf samen te stellen, zodat we een passend reisvoorstel kunnen aanbieden.

Rondreis Alaska aanvragen

Admiralty Island National Monument en de Kootznoowoo Wilderniss omvatten bijna een miljoen hectare aan eeuwenoud regenwoud, alpine toendra en ruige kusten. De indiaanse stam Tlingit die hier al duizenden jaren leven noemen het gebied Kootznoowoo, dat vrij vertaald ‘vesting van de beer’ betekent. Het gebied heeft namelijk de hoogste concentratie van bruine beren in de hele wereld. De ongeveer 1.500 beren zijn van een iets kleinere formaat dan in Katmai en u kunt ze slechts op één plek, Pack Creek, bekijken.Activiteiten en excursies
Het eiland biedt verder ultieme vismogelijkheden, de meren zijn elk jaar tijdens de zomermaanden boordevol wilde zalm en er zijn verschillende ‘hotspots’ waar u zowel in zout als in zoet water naar hartenlust kunt vissen.

Een andere activiteit is het maken van een 53 kilometer lange kanotocht tussen Angoon en Seymour Canal. De graad is van een gemiddeld niveau en u peddelt door zeven bergmeren door de wildernis, daarom is enige ervaring wel een vereiste en dient u zich nauwgezet aan de regels te houden. Tenslotte bevindt u zich in berengebied. Er staan enkele hutten langs de route, waar u kunt overnachten mits u deze gereserveerd hebt. Kaarten van de route zijn verkrijgbaar bij het Southwest Dicovery Center.

Flora en fauna
Naast bruine beren is Admiralty Island ook de woonplaats van talloze andere dieren, waaronder duizenden adelaars, Sitka herten, padden en zalm. De talloze enorme en eeuwenoude naaldbomen maken het gebied zo dichtbebost dat u zelf goed op de kaart in de gaten moet houden waar u bent om niet te verdwalen. Er zijn weinig plekken gemarkeerd en daarnaast heerst er een behoorlijk getijdeverschil wanneer de vloed opkomt aan het strand. Oplettendheid is zodoende bijzonder geboden.

 

Anchorage is de grootste stad van Alaska en betekent oorspronkelijk ‘ankerplaats’. Het is een plek waar de dierenwereld zeer nauw verweven is met het dagelijkse leven. U ziet er dagelijks Amerikaanse adelaars rond de boomtoppen scheren, beren vluchten vlak voor u de bosjes in, elanden en wolven wandelen door de straten en vlak buiten het centrum zwemmen in Ship Creek enorme King zalmen. De temperatuur is er gematigd door de ligging aan zee. In de warme maanden kan de temperatuur zelfs oplopen tot 26 °C. Tijdens de winterperiode is het gemiddeld -7 °C. Ideaal om bijvoorbeeld een tocht met ski’s of hondenslee te maken.Excursies en activiteiten
Er is ontzettend veel te beleven in Anchorage. Een mix van stedelijke genoegens en natuurlijke schoonheid maken van Anchorage een onvergetelijke bestemming. Naast talloze mogelijkheden om avontuurlijke uitstapjes in de natuur te maken, zijn er ook een legio aan culturele en historische activiteiten te ondernemen. U kunt natuurlijk zelf naar de meeste trekpleisters rijden of wandelen, maar het is ook een idee om een fiets te huren of per openbaar vervoer te reizen. Wij kunnen de ‘Anchorage City Sights Tour’ aanraden, die in één dag langs de meest populaire bestemmingen rijdt.

Voor andere uitstapjes met het hele gezin is bijvoorbeeld ook het Alaska Wild Berry Theater and Park erg leuk. U kunt er naar een (interactieve) theatershows, herten aaien, snoep maken en een chocolade waterval zien stromen. Nog een aanrader is het Imaginarium Discovery Center, waar bijvoorbeeld het noorderlicht, een aardbeving of tsunami kunnen worden nagebootst. Verder is het Relive goldrush bij Crow Creek Mines vermakelijk, een antiek stadje waar de tijd van de mijnwerkers weer helemaal tot leven komt en waar u zelf op zoek kan naar goud bij Indian Valley Mine.

Een andere oude ambacht die nog steeds in gebruik is kan u met eigen ogen aanschouwen in de ULU Factory. Hier worden de befaamde ULU messen gemaakt, die al lang geleden door Eskimo’s werden bedacht. Voor een lui middagje kunt u naar Alaska Experience Theatre, waar u vanuit uw luie stoel naast gewone bioscoopfilms, ook allerlei belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen kan bekijken of u gaat naar een show over het wonderbaarlijke en adembenemende noorderlicht bij Alaska Naturally Aurora’s.

In de buitenlucht is er een enorm aanbod in en rond het centrum van Anchorage. U vindt onder andere de meest kleurrijke en geurige bloemen in Town Square Park of Alaska Botanical Garden. Of kies ervoor om een wandeling te maken langs de 17km lange Light Speed Planet Walk, waar u planeten kunt bestuderen zonder de aarde te verlaten. Daarnaast zijn er verschillende aangelegde stadsparken, 220 in totaal. In het Valley of the Moon park kunt u heerlijk picknicken en een duik in het meer nemen terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin. Tijdens de zomermaanden is het fantastisch om te zonnebaden op het strand bij Jewel Lake of te zwemmen in Goose Lake. Gedurende koudere perioden biedt het indoor waterpark H2Oasis een goed alternatief voor waterpret.

Van mei tot september is een bezoek aan Anchorage Market and Festival ook een mogelijkheid. U kan er op zoek naar goede koopjes en vindt er native art en souvenirs. Voor zang, dans en theater gaat u naar het Alaska Center for the Performing Arts en mocht u zelf een dansje willen wagen in de zomer, dan kunt u uw hart ophalen bij Music in the Park, in het Peratrovich Park. De hele zomer worden hier ’s middags concerten gegeven door lokale en wereldberoemde artiesten.

En niet te vergeten… in Anchorage begint ieder jaar de Iditarod, de zeer geliefde wereldkampioenschap voor sledehonden. Tijdens deze tocht gaan verschillende teams de strijd met elkaar aan door een tocht te maken van meer dan 1850 km, verdeeld over 10 tot 17 dagen. Gedurende deze wedstrijd wordt er uitbundig feest gevierd in de hele stad.

Natuurlijk heeft Anchorage ook veel te bieden wat natuurschoon en dieren betreft. U heeft een uitgebreide keuze uit korte of langere tochten. Alaska heeft de hoogste concentratie gletsjers in de Verenigde Staten en 60 daarvan liggen binnen een straal van 80 kilometer van Anchorage. Er zijn in totaal 217 km aan aangelegde paden voor wandelaars, fietsers en skaters . Daarnaast zijn er circa 480 ruwe paden voor hiken, paardrijden tochten met sledehonden.

U kunt prachtige wandelingen maken langs de Cook Inlet over de Tony Knowles Coastal Trail. Prachtige uitzichten en de vele wilde dieren die u, hoogstwaarschijnlijk, tegenkomt maken dit tot een ware belevenis. Wanneer u een park wil bezoeken dat erg geliefd is bij de lokale bewoners en wat minder druk bezocht kunt u naar het Lyn Ary Park.

Het Eagle River Nature Center is ook een fantastisch gebied om korte of langere wandelingen te maken en even ten noorden daarvan ligt Thunderbird Fall Trail, een circa 2 kilometer makkelijke wandeling door berkenbos die eindigt bij een prachtige waterval van 60 meter. Ook een uitstapje naar Flattop Mountain, tevens bereikbaar met een ‘Mountain Shuttle’, is aan te raden. Beleef een uniek avontuur met de ‘ijsworm safari’, of maak een klimtocht met een ijspikhouweel in Byron Glacier. Wanneer u liever wat rustiger aandoet is de één uur durende cruise naar Portage Glacier een ideale optie.

Echte uitdagingen vindt u in het Chugach State Park, vlakbij Anchorage, waar u wilde rivieren en enorme bomen kunt bewonderen. Dit grandioze park met een oppervlak van meer dan 500.000 hectare leent zich uitermate goed om te klimmen, hiken, fietsen, kamperen en skiën.

Liefhebbers van sportieve en outdoor activiteiten hoeven zich geen moment te vervelen in Anchorage, u kunt er onder andere: vissen op 5 verschillende soorten zalm (bijvoorbeeld bij Campbell Creek, Ship Creek en Bird Creek), bessenplukken, mountainbiken, skiën (bijvoorbeeld bij Alyeska Resort in Girdwood ), hiken, vogels spotten , tochten maken met sledehonden, rondvluchten maken, varen rond gletsjers , ijsvissen (bijvoorbeeld bij Sand Lake en Jewel Lake), kayakken, air- en jetboot safari’s maken, rivier raften en langlaufen.

U komt hier het hele jaar door in aanraking met dieren. Honderden kilometers paden en enorme parken stellen u in de gelegenheid om op een veilige manier van zeer dichtbij dieren te bekijken. Er zijn 230 vogelsoorten en 52 soorten zoogdieren te vinden. Wanneer u specifieke dieren gegarandeerd wilt zien kunt u het best naar de Alaska Zoo. U loopt er via paden door een dichtbegroeid woud en komt langs vele verschillende soorten. Intussen krijgt u veel informatie over onder andere: ijs- en bruine beren, elanden, wolven, kariboes, poolvossen en muskusossen en meer.

Voor het maken van foto’s en film opnamen is een bezoek aan Alaska Wildlife Conservation Center in Portage zeker aan te raden. In deze wildernis van 200 hectare lopen verschillende grote wilde dieren vrij rond en daarnaast is het ook een opvang voor gewonde, verweesde en zieke soortgenoten. Tip: Ga vooral in de ochtend- of avondschemering op pad, dan heeft u de beste kans om ze te zien.

Cultuur en historie
In het gebied rond Anchorage woonden duizenden jaren lang Alaska Native stammen, Dena’ina Athabascan genaamd. In 1778 werd het door Captain Cook ontdekt en in kaart gebracht. Vanaf 1890 werden er, na de vondst van goud, verschillende nederzettingen gebouwd. Anchorage zelf bestond tot 1915 uit een klein tentenkamp aan de kust van Ship Creek, toen werd besloten om daar de spoorlijn te laten beginnen. Sindsdien is de stad uitgegroeid en inmiddels woont circa 40% van de totale bevolking in Anchorage. De stad is tegenwoordig onderdeel van een groot industrieel gebied en is een belangrijk Amerikaans defensiecentrum. Het heeft een grote internationale luchthaven,Ted Stevens Anchorage en een uitgebreid spoorwegennet.

Wat cultuur en geschiedenis betreft is onder andere het Anchorage Museum zeer de moeite waard, waar u 10.000 jaar terug gaat in de tijd en de ontstaansgeschiedenis van Alaska beleeft van ijstijd tot heden. U kunt er prachtig ‘native’ houtsnijwerk bewonderen en kinderen maken er op interactieve wijze kennis met historische weetjes en feiten. Een andere echte ‘must’ is het Native Heritage Center, waar u de rijke cultuur van Alaska kan bezichtigen aan de hand van tentoonstellingen, 600 stukken Native Art, verhalen, zang en dans. Het Dena’ina Athabascan Civic en Convention Center richt zich met name op de cultuur en geschiedenis van de eerste bekende bewoners van Anchorage en omgeving.

Restaurants en nachtleven
Na alle avonturen kunt u kiezen uit één van de vele restaurants die Anchorage bezit. De stad staat met name bekend om haar maaltijden die worden klaargemaakt met verse vis en schelpdieren. Door de mix van vele culturen is er altijd wel voor ieder wat wils, bijvoorbeeld bij het geliefde Marx Brothers Café kunt u kiezen uit veel salades, vlees en vis. Moose's Tooth Pub and Pizzeria is heel geschikt voor kinderen en bij Ginger kunt u Japanse en Thaise gerechten verwachten. Na een heerlijk diner vindt u het misschien tijd voor een afzakkertje of wil u een dansje wagen. Ook dat is heel goed mogelijk, het aanbod is namelijk heel groot. Er zijn cafés waar u kunt biljarten (bijvoorbeeld The Pioneer Bar), lekker swingen (met name Koots is een begrip in Amerika) of achterover zakken met een pilsje of andere versnapering (bijvoorbeeld bij SubZero). De keuze is natuurlijk geheel aan u.

 

Het kleine stadje Chitina was ooit een grote plaats waar duizenden jaren lang Athabascan Indianen hun leefgebied hadden. Na de vondst van koper kwamen Europeanen in grote getale naar dit gebied om er rijkdom te vergaren en begin 1900 was Chitina, mede door de aanwezigheid van een belangrijk treinstation, een bloeiende en zeer levendige plaats. Na het sluiten van de kopermijnen veranderde Chitina echter in een spookstad. In 1990 werd het gebied Wrangell-St. Elias benoemd tot National Park and Preserve en daarmee werd Chitina ineens dé toegangspoort van het grootste nationale park in het land.

Chitina’s meest belangrijke attractie, naast het Wrangell-St. Elias, is de nabijgelegen Copper River. Tijdens de zomermaanden zwemmen er enorme hoeveelheden zalm deze rivier in en komen er mensen uit heel Alaska om er te vissen.

Chugach State Park is het op drie na grootste State Park in Amerika en heeft een oppervlak van ongeveer 500 vierkante kilometer. Het gebied leent zich uitstekend voor outdoor activiteiten en er zijn veel prachtige paden om wandelingen te maken. Chugach State Park verrast u met kleurrijke, wilde bloemen, rondzwervende wolven, elanden, zwarte beren en soms zelfs grizzlyberen. U zult zich vergapen aan de fantastisch mooie natuur, de geweldige uitzichten, hoge bergen, dichtbegroeide dennenbossen en woest stromende rivieren.Excursies en activiteiten
In het Eagle River Nature Center kunt u informatie krijgen over alle activiteiten die in Chugach State Park te doen zijn. En dat zijn er nogal wat! Het park staat namelijk niet zomaar in de top tien lijst van ‘America’s Best’. Naast korte en langere wandelingen kunt u er in de zomer fietsen, paardrijden, klimmen (bijvoorbeeld de Flattop Mountain of Wolverine Peak), varen (op Eklutna Lake), kayakken (op Eagle River), vissen (bij Bird Creek), bessenplukken en surfen.

In de winter kunt u het gebied verkennen per ski’s (bijvoorbeeld in Alyeska Resort), hondenslee of sneeuwscooter. Vlakbij Valdez wordt zelfs het ‘World Extreme Skiing Championship’ gehouden.

Welk jaargetijde het ook is Chugach State Park is een paradijs voor fotografen en liefhebbers van planten en dieren. Wel is het verstandig om tijdens de tien maanden lange winter rekening te houden met extreme kou en veel sneeuw. In het park valt namelijk de meeste sneeuw ter wereld, dus voldoende warme kleding is dan erg aan te raden.

 

De Columbia Glacier is een enorme gletsjer van wel 1100 vierkante kilometer groot. Deze drijvende gletsjer heeft meerdere vertakkingen en is zeer actief. Dat wil zeggen dat van de meer dan 100 meter hoge ijswanden regelmatig grote stukken afbreken die dan met donderend geraas in zee vallen, een spectaculaire aanblik! Enkele van deze brokken drijven soms af naar de Golf van Alaska en blokkeren daar soms de doorgang voor schepen. De Columbia Glacier bevindt zich voornamelijk in de Prince William Sound, ten zuiden van het Chugach gebergte.

De meeste charterboten cruises die naar de Columbia Glacier varen gaan ook naar de Maeres Glacier. Deze gletsjer is tevens actief en regelmatig breken er dan ook grote brokken ijs af in de Unakwik Inlet.Cook Inlet is een baai in de Golf van Alaska en omvat een spectaculair ecosysteem. De inlet wordt aan de oostkant begrensd door Kenai Peninsula. Gesmolten sneeuw van Mount McKinley en het Chugach gebergte stroomt via drie rivieren, de Sustina, Matanuska en de Kenai, de fjord in, waar het een bijzonder voedselrijke bron vormt voor talloze dieren. Er zijn vele soorten te vinden, zoals: zalm, haring, schelpdieren en heilbot.

Het gehele gebied van Cook Inlet bevat meerdere Nationale Parken, waaronder Katmai, Kenai Fjords en Lake Clark National Parks. Al deze parken huisvesten een enorme diversiteit aan wilde dieren, zoals elanden, kariboes, verschillende vogelsoorten, wolven, bultrug- en beluga walvissen, orka’s, zeeleeuwen en grizzly- en zwarte beren.

Ook zijn er vier eeuwenoude actieve vulkanen gelegen, waaronder Mount Redoubt en Mount Liamna. De Knik Arm en de Turnagain Arm zijn zijtakken van de Cook Inlet. De laatste zijtak loopt voor een groot deel rond Anchorage.

Er zijn bijzonder veel avontuurlijke en leuke excursies die u in Cook Inlet kunt ondernemen. Greatlakes-Travel informeert u graag over de mogelijkheden.Het kleine vissersstadje Cordova is een juweeltje dat aan de monding van de Copper River in Valdez ligt. Het wordt omringd door gletsjers en biedt een enorme diversiteit aan wilde dieren, weelderige bossen en ontelbare waterwegen. Cordova ligt aan de kop van de fjord Orca Inlet in Prince William Sound, waar u geweldige boot- en kayaktochten kunt maken. Ook zijn er verschillende prachtige parken die u vanuit Cordova makkelijk kunt bezoeken, zoals Chugach State Park en Wrangell-St. Elias National Park.

Het gebied rond Cordova behoorde ooit tot de Alaskan Natives, Eyaks genaamd. In 1790 werd de Orca Inlet ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Don Salvador Fidalgo, die deze oorspronkelijk ‘Puerto Cordova’ noemde. Na de vondst van koper in Kennicott kreeg het gebied dat vlak naast de fjord lag al snel de naam Cordova. Het stadje werd een eindstation van de Northwestern Railroad en een haven voor de opslagschepen van koper uit de Kennecott mijn.

Er worden het hele jaar door verscheidene festivals en evenementen in Cordova gevierd, zoals bijvoorbeeld het ‘Iceworm Festival’ in februari, dat de bedoeling heeft om de winterdip tegen te gaan. Er zijn verschillende leuke activiteiten, shows en een optocht om de mensen weer warm te stomen voor de lente en zomer. Het ‘Copper River Delta Shorebird Festival’ vindt plaats in mei, waarbij veel vogelspotters naar het stadje komen om de vele vogels te bekijken, die tijdens hun jaarlijkse trektocht uitrusten in Cordova voordat ze verder vliegen.

Wanneer u interesse hebt in de lokale geschiedenis kunt u bij twee musea terecht. Het Ilanka Cultural Center Museum heeft exposities over de eerste bewoners, de Eyak. Het pronkstuk is een 7,5 meter groot orkaskelet, dat één van de 5 volledige is in de hele wereld. Verder vindt u er naast oude ook moderne kunststukken die lokale bewoners maken. Tot slot is het mogelijk om deel te nemen aan verschillende workshops, waaronder het leren zingen van Native liedjes, kralen rijgen, totempalen snijden en jam maken van eigen geplukte bessen. Het Cordova Historical Museum neemt u mee naar de tijd van de kopermijnen en de spoorwegbouw. Ook de lokale ambacht vissen komt uitgebreid aan bod.

Er zijn talloze excursies en leuke activiteiten die u in en rond Cordova kunt ondernemen. Zo kunt u bijvoorbeeld via de Copper River Highway langs de Child Glacier en de Million Dollar Bridge rijden, terwijl u ongetwijfeld een aantal dieren en vogels tegenkomt. Voor degenen die wat dieper de wildernis in willen is het mogelijk om met een klein vliegtuigje naar een ‘wilderniss camp’ te vliegen en daar een aantal dagen het gebied te verkennen.

Ook is een (meerdaagse) kayaktocht in de adembenemende Prince William Sound een echte aanrader. Dit natuurlijke zeeaquarium huisvest orka’s, otters, zeeleeuwen, zalm, haaien en zeehonden. Terwijl u langs de kusten peddelt ziet u zwarte en grizzlyberen het water afspeuren naar een lekker hapje en scheren adelaars vlak langs u om zalm te ontdekken.

Cordova heeft in de directe omgeving vijf grote gletsjers waar u, persoonlijk of onder begeleiding van een gids, op expeditie kunt gaan. Alle benodigde spullen zijn in het plaatsje te vinden. Een andere fantastische optie is heli-skiën, waar Cordova bekend om staat. Er zijn meer dan 1000 hellingen, die variëren van makkelijk tot moeilijk en u krijgt altijd voldoende training om dit spannende uitstapje aan te kunnen.

Andere activiteiten die Cordova ook nog voor u in petto heeft, zijn: wandelen, fotograferen, varen, raften, vissen, fietsen en flightseeing. Kortom: u hoeft zich geen moment te vervelen.Denali National Park is een prachtig natuurgebied met een subarctisch ecosysteem en is het unieke woongebied van grote zoogdieren, waaronder grizzlyberen, wolven, kariboes en elanden. Zeker op een heldere dag, als u de met sneeuw bedekte Mount McKinley (6.194 m) boven Denali National Park ziet uitsteken, is Denali werkelijk adembenemend. Naar schatting leven er 39 soorten zoogdieren en 167 soorten vogelsoorten in Denali National Park. Wat Denali echter ook zeer aantrekkelijk maakt, zijn de uitstekende mogelijkheden tot langere wandeltochten in ongerepte natuurschoon.Excursies en activiteiten
De enige weg in dit enorme gebied is een doodlopende onverharde weg van 142 km lengte, er zijn in Denali verder geen wegen. Toeristen kunnen op verschillende manieren van Denali National Park genieten: vanuit de lucht door het boeken van een excursie met een helikopter en vliegtuig, of door het boeken van excursie met een National Park autobus. Daarnaast kunt u naar keuze op eigen gelegenheid of met een gids gaan wandelen. Het is ook toegestaan met vergunning in Denali National Park te kamperen. Dit is echter alleen voor gevorderden, omdat Denali veel beren huisvest.

Wij raden u zeker aan de Denali autobus te nemen. Gedurende deze 70 kilometer lange tocht stopt de bus verschillende malen en kunt u uitstappen om in de vrije natuur te gaan wandelen. Medewerkers van Greatlakes-Travel hebben tijdens zo’n tussenstop in 2008 een wandeling gemaakt langs het brede rivierbed van de Savage River en zagen na 15 meter lopen al een enorme pootafdruk van een grizzlybeer in de modder.
Daarnaast zijn er fantastische wandeltochten van verschillend inspanningsniveau, waarbij het hoogteverschil van elke wandeling wordt aangegeven. Deze beginnen bij het Visitor Information Center. Vooral de Mount Healey wandeling is bijzonder mooi, deze wandeltocht begint bij het taiga-pad vanaf het Visitor Information Center en gaat over in het Mount Healey pad. Omdat u 507 meter omhoog moet lopen is dit pad minder aantrekkelijk voor ongeoefende wandelaars. Er zijn echter ook minder inspannende wandelingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Loop Trail, een korte tocht die rond het Visitor Center loopt. Ook is er een erg mooi 2,5 kilometer lang pad dat vanaf Wonder Lake Campground tot de McKinley River loopt. U volgt een route door dichtbegroeid dennenbossen langs enkele kleine vijvers vol watervogels.

De meeste wandelaars dragen beren-belletjes en praten op luide toon tijdens het lopen, zodat beren zich uit de voeten kunnen maken en niet worden verrast door de wandelaar. Maak dus altijd lawaai tijdens de wandeling, want de meeste incidenten gebeuren als een beer schrikt door een onverwachte ontmoeting. Mocht u een beer tegenkomen, dan wordt u mede via de officiële informatieborden in Denali National Park geadviseerd langzaam terug te lopen, in een lage toon de beer toe te spreken en met de handen boven het hoofd te zwaaien, dit schijnt lokaal goed te werken. Ga nooit rennen en draai de beer nooit uw rug toe. Zie verder de ‘bear viewing’ tips op de website van Greatlakes-Travel. Voor uw gemoedsrust: ongelukken met beren zijn extreem zeldzaam.

In Denali National Park kunt u ook uitstekend bergbeklimmen. Klimmers van over de hele wereld komen hier hun bekwaamheid testen, van de van de hoge bergkammen op Mount McKinley tot de verticale rots- en ijswanden van de Ruth Gorge. Voor het beklimmen van enkele routes wordt er een bijdrage gevraagd, dit om de ranger-kampen, de medewerkers, veiligheidsdiensten en het milieu te kunnen bekostigen en bewaken.
Denali National Park heeft een oppervlakte van 50% van Nederland en ligt ongeveer 385 km ten noorden van Anchorage. Denali is zeer goed bereikbaar per auto, trein of vliegtuig.

Historie
Denali National Park is volgens de legende ontstaan omdat de beroemde gids/jager en later natuurbeschermer, Charles Sheldon in 1908 de aandacht van de regering vestigde op het gebied rondom Mount Denali, een plek van uitzonderlijke schoonheid. In 1917 werd Mount McKinley National Park opgericht, werd in 1980 in omvang verdrievoudigd en omgedoopt tot Denali National Park.

In Denali zijn verschillende leuke excursies mogelijk vanaf Euro 35 pp, zie de excursies voor meer informatie.

 

Fairbanks is de grootste stad in het binnenland van Alaska en gelegen in het hart van de arctische wildernis. Het wordt wel ‘The golden heart of Alaska’ genoemd vanwege de ligging en door de ontdekking van goud in 1902. Fairbanks is, naast dé universiteitsstad van Alaska, ook de toegangspoort tot vele dagtochten en activiteiten. Het wordt echter het meest bezocht vanwege de mogelijkheid om het adembenemende Noorderlicht te aanschouwen dat vanuit Fairbanks erg goed te zien is. Het Noorderlicht is het meest spectaculair en zichtbaar van december tot maart, wanneer de nachten lang en donker zijn, maar zelfs in juni heeft u nog kans om het Noorderlicht te bewonderen al is het niet elke nacht duidelijk te zien.Excursies en activiteiten
Het Noorderlicht ontstaat door de uitbarsting van zonnevlammen die met enorme kracht de ruimte in worden geslingerd en enige dagen later de aarde bereiken. Daardoor zien we hier ringen van licht in verschillende kleuren bij de magnetische noord- en zuidpool. Soms duurt het uren of slechts enkele minuten, maar het is altijd sensationeel. Eén legende van de Eskimo’s vertelt dat de geesten in de hemel voetballen met een walrusschedel, een andere legende verhaalt dat het vlammende fakkels zijn die de ziel van overledenen de juiste weg wijzen naar het hiernamaals.
Het hele jaar door worden in Fairbanks verschillende shows en films gepresenteerd over het befaamde noorderlicht, op aanplakbiljetten staat meestal waar u deze kunt gaan bekijken.

Wat uitstapjes in de stad zelf betreft is het leuk om bijvoorbeeld het Pioneer Park te bezoeken. Dit historische themapark bevat een aantal musea, kunstgaleries, kleine winkeltjes met lokale producten, een rivierboot en daarnaast verschillende sportieve en vermakelijke attracties, zoals minigolf en een ‘stampede show’.

Terug naar de periode van de ‘gold rush’ en zelf zoeken naar goud is mogelijk door op excursie naar de Eldorado Gold Mine te gaan, waarna u een lekker hapje kunt gaan eten met theatershow in Ester Gold Camp. Of u woont een presentatie bij in Gold Dredge over de goudmijnen. Daarna gaat u onder begeleiding van een gids langs de voormalige woningen en werkplaatsen van de mijnwerkers. Deze tour wordt afgesloten met een lunch en een kans om zelf goud te vinden.

In de winter is het echt heerlijk om in een Hot Spring te ontspannen en genieten van de rust en natuur om u heen. U heeft de keuze uit meerdere bronnen, waarvan sommige onbeheerd, en hoewel ze buiten de stad liggen is het zeker de moeite waard om er een dag voor uit te trekken.
Activiteiten op en in het water zijn zeer populair in Fairbanks. Zo is er onder andere een all-in dagcruise met een authentieke radarboot, de Tanana Chief, die over de Chena River langs vele highlights vaart. Verder kunt u u kiezen om te gaan vissen, kayakken, raften of tochten te maken met een rivierboot.

Zoals eerder vermeld is Fairbanks ook het beginpunt voor verschillende dagtochten buiten de stad. Zo kunt u op excursie naar de poolcirkel per luxe autobus of ‘bushplane’ naar keuze. Na afloop ontvangt u een certificaat als bewijs dat u de poolcirkel heeft bereikt. Veel reizigers vinden deze tocht naar de poolcirkel door de ongerepte wildernis één van de hoogtepunten van hun reis. Er zijn nog talloze andere leuke excursies, vraag Greatlakes-Travel naar de beste mogelijkheden.

Historie
De plaats Fairbanks werd eigenlijk per toeval gesticht. Kapitein E. T. Barnette voer in 1901 als passagier naar Tanacross waar hij een nederzetting wilde stichten tot ineens de boot vastliep. Eenmaal aan wal werd de kapitein aangesproken door twee goudzoekers die hem wisten te overtuigen van de rijkdom van het gebied en Barnette besloot om de geplande nederzetting daar te beginnen. Tot de bouw van de spoorlijn in 1910 was Fairbanks voornamelijk afhankelijk van de mijnen en akkerbouw. Meer dan 100 jaar later werd er olie en gas ontdekt en werd hier een universiteit opgericht, waardoor de stad al snel uitgroeide tot één van de belangrijkste steden in Alaska.

 

Op weg van Anchorage (62 km) naar Seward (143 km) ligt de plaats Girdwood. Deze plaats is onstaan in de pionierstijd toen er goud werd gevonden in de kreken langs de Turnagain Arm. De meeste van deze zogenaamde claims waren in particuliere handen waardoor kleine bedrijfjes ontstonden. In de omgeving van Girdwood vindt u bijvoorbeeld de Crow Creek Mine waar de oude huisje liefelijk de glorietijd van de goudzoekers doet herleven. U kunt gewapend met een schep en schaal zelf ook een poging wagen om rijk te worden. Er zijn altijd wel mensen aanwezig die u de beginselen van het vak uit willen leggen. In 1964 zonk het centrum van Girdwood in de wateren van Turnagain Arm en bleef slechts een restje spookbomen over en een heerlijk plek voor vogels om uit te rusten op hun trek. De inwoners van Girdwood bouwden een nieuwe stad een aantal kilometer landinwaards en begonnen aan een nieuw bestaan. Vandaag de dag staat de plaats bekend om het Alyeska Skioord dat in wintermaanden zeer populair is, vooral bij de inwoners van Anchorage. In de zomer kunt u met de kabelbaan de bergen op om te genieten van het prachtige uitzicht. Een andere gedenkwaardige excursie is een helikopter tocht naar de Gletsjer waar u een hondesleetochtje maakt.

Vanuit Girdwood zijn diverse dagtochten te maken naar bijvoorbeeld de Portage Gletsjer waar u een boottocht naar de voet van de gletsjer kunt maken. De nabijgelegen Turnagain Arm is een uitloper van de Cook Inlet en heeft een van de hoogste getijdenverschillen van de wereld. Door deze verschillen onstaat op het keren van het tij een zogenaamd Bore Tij. Het water komt dan met grote hoeveelheden de baai in waardoor een getijdegolf onstaat waarop men soms zelfs gaat surfen en probeert zover mogelijk met de golf mee te gaan. Op diverse plaatsen zijn uitkijkpunten waar u dit fenomeen kunt bekijken. Een populaire plek is Beluga Point waar van midden juli tot en met augustus vaak Beluga's worden gezien die de zalm achtervolgen of de Hooligan vissen die hier van April voorkomen. De locale bevolking vist vaak met netten op Hooligans aan de waterkant.
Een andere populaire attractie in dit gebied is het Alaska Wildlife en Conservation Center. Hier worden wilde dieren opgevangen die gewond zijn geraakt of ouders zijn kwijtgeraakt. Ook heeft het centrum zich tot taak gesteld de bijna uitgestorven Bison terug te laten keren in de natuur van Alaska.

Het schitterende Glacier Bay National Park and Preserve is door de UNESCO benoemd tot Werelderfgoed en beslaat een oppervlak van 3.3 miljoen hectare. Dit park vol natuurwonderen en vele wilde dieren biedt u enorme gletsjers, besneeuwde bergtoppen, kilometers lange kusten en diepe fjorden en meren. De flora en fauna is overweldigend en u heeft talloze leuke mogelijkheden om avontuurlijke activiteiten en excursies te ondernemen.Activiteiten en excursies
Glacier Bay is op veel manieren te ontdekken. U kunt ervoor kiezen om zelf te gaan wandelen of een excursie met een ranger te maken, die u onderweg van alles vertelt over het ontstaan van het gebied en de planten en dieren die Glacier Bay huisvest. Natuurlijk ontbreken ook de ‘whale watching’, ‘bird- en wildlife viewing’ tours niet. Er worden verder Junior Ranger Programms georganiseerd, waarbij kinderen al spelenderwijs kennismaken met alle voorkomende dieren en de geografie van het park, erg leuk en leerzaam! Een echte aanrader is om met een cruise- of charterboot langs de kusten en door de rivieren te varen en de prachtige natuur vanaf het dek te bewonderen. Enkele van deze tochten gaan naar Icy Strait, een haven die vlakbij het grootste Huna Tlingit dorp is gebouwd. U neemt hier een kijkje in de ware wildernis van Alaska en in de originele cultuur van de native bewoners.

Een andere dagtocht is een uitstapje naar Bartlett Cove, een steeds veranderende en adembenemend mooie lagune, waar u van dichtbij veel dieren en planten kunt bestuderen en fotograferen. De eeuwenoude bomen die in Bartlett Cove staan zijn stille getuigen van de bewoning door mensen in het gebied. De indiaanse stam Huna Tlingit gebruikten de bast voor medicinale en andere producten en dit is nog steeds te zien aan de gestripte bomen.

Er zijn verschillende sensationele kayak en raftingtochten samengesteld, die u in staat stellen om het park te verkennen en voor meer watersporten zoals vissen, bieden de rivieren van Glacier Bay u een uitgelezen kans. Andere activiteiten zijn onder andere: gletsjer- en bergbeklimmen, flightseeing, tochten met een hondenslee, mountainbiken en skiën.

Gletsjers en ijsbergen
Glacier Bay National Park bevat 16 aan zee gelegen gletsjers en van een aantal breken regelmatig enorme brokken ijs af, sommige stukken van dit ijs zijn wel 60 meter hoog. Het biedt een zeer spectaculaire aanblik en sommige van deze gletsjers, bijvoorbeeld de John Hopkins Glacier, kunnen vanwege veiligheidsredenen slechts van veraf worden benaderd met boten.

 

De Golf van Alaska strekt zich uit van de Zuidoost grens met Canada tot Kodiak Island. Het uizicht op de kustlijn wordt gekenmerkt door de besneeuwde pieken en Gletsjers van het Wrangell St. Elias National Park en het Tongass National Forest.Na Glacier Bay en tot de ingang van de Prince William Sound zijn er nagenoeg geen plaatsen langs deze ruige kustlijn. U ziet door gletsjerpuin opgeworpen barrieres waarachter zich meren hebben gevormd. Waar deze barriere, Morain genoemd, doorbroken is kan men naar de voet van de gletsjer varen. De Hubbrad Glacier, die regelmatig wordt bezocht door cruiseschepen, is hier een voorbeeld van.

Het plaatsje Gustavus is de toegangspoort tot Glacier Bay National Park en kan alleen worden bereikt via de lucht of het water. Gustavus is één grote vlakte, veroorzaakt door de zich terugtrekkende gletsjers en wordt aan drie kanten volledig omringd door de verafgelegen bergen en ijsvelden van Galcier Bay, de vierde zijde grenst aan de oceaan. Het gemoedelijke en niet-commerciële stadje staat bekend om haar gastvrije bewoners, die zich hebben gespecialiseerd in het ontvangen van reizigers en het begeleiden van groepen tijdens de vele mogelijke excursies.

 Haines is een havenstadje dat prachtig tussen de bergen is gelegen. Het biedt sensationele uitzichten en er zijn grote meren en rivieren waar u tijdens de zomermaanden kunt raften, kayakken en vissen op zalm. In de winter kunt u er heli-skiën en tochten met een sneeuwscooter maken. In november vindt er ieder jaar een uniek evenement plaats, namelijk het ‘Alaska Bald Eagle Festival’. Tijdens dit festival worden de meer dan 3.500 Amerikaanse Adelaars verwelkomd die in grote getale vis komen vangen in de rivieren van de mooie Chikat River Valley.

Cultuur en historie
Wanneer u meer te weten wil komen over de rijke cultuur en geschiedenis van Haines kunt u veel vinden in de musea Alaska Indian Arts en het Sheldon Museum of u gaat naar het historische dorpje Klukwan, dat vrij vertaald ‘eeuwig dorp’ betekent. In dit dorp staat het beroemde originele ‘Whale House’, hangen er traditioneel gemaakte doeken en u kunt er deelnemen aan verschillende leuke workshops, zoals visdrogen op een authentieke manier.

Flora en Fauna
Haines geniet steeds meer bekendheid bij vogel- en dierenliefhebbers. Zij kunnen naast het ‘Alaska Bald Eagle Festival’ ook terecht in het Chilkat Bald Eagle Preserve, waar dagelijks verschillende roofvogelshows worden gegeven en u vindt er ook een ruime collectie van (opgezette) dieren die in het gebied voorkomen. Daarnaast is het ook een opvangcentrum voor Amerikaanse adelaars. Er bevinden zich in Haines meer dan 250 vogelsoorten, waardoor u er het hele jaar door vogels kunt spotten. Er worden ook verschillende excursies georganiseerd met deskundige gidsen die uw kansen om bepaalde vogels te zien nog vergroten.

Bezienswaardigheden
Er zijn nog een aantal andere interessante gebouwen en locaties die Haines de moeite waard maken. U kunt bijvoorbeeld per boot een bezoek brengen aan het Eldred Rock Lighthouse, een vuurtoren die voor het eerst werd aangestoken in 1906. Er gaan verschillende tours die in de buurt komen van deze meest afgelegen vuurtoren van noord Amerika en u kunt er fantastische foto’s maken. Ook is een tocht naar het Fort William H. Seward erg leuk, omdat u bij deze authentieke nederzetting een glimp opvangt van hoe het leven hier aan het begin van de 20ste eeuw was. Verder kunt u in Haines op zoek naar 10 originele totempalen. U gaat aan de hand van een kaart, die verkrijgbaar is bij het Visitor Center op speurtocht naar deze kunstwerken uit het verleden.

Excursie en activiteit
Tot slot is er iets dat u eigenlijk echt moet doen wanneer u in Haines bent en dat is vissen! De schitterende, voedselrijke rivieren van het gebied zitten vol verschillende vissen, waaronder: vijf verschillende soorten zalm, heilbot en forel. U kunt zelf op pad of mee met een excursie waarbij alle benodigdheden voor een succesvolle vangst aanwezig zijn.Hallo Bay is gelegen in een kleine baai in het prachtige Katmai National Park. Het is een surrealistisch mooie omgeving, waar met sneeuw bedekte bergen en groene velden met “sedge” gras het landschap bepalen. De rijke flora en fauna van het park vormen een ideale leefomgeving voor de meer dan 2.000 grote grizzlyberen die hier leven en dat is waarschijnlijk de reden waarom u Hallo Bay bezoekt. In Hallo Bay gaat u, samen met deskundige en ervaren gidsen van heel dichtbij grizzlyberen bestuderen. Wanneer u kiest voor een meerdaagse excursie slaapt u zelfs min of meer tussen deze magnifieke dieren!Al meer dan 20 jaar worden kleine groepjes natuurliefhebbers vakkundig begeleid tijdens ongelofelijk mooie wandeltochten door de natuur van Katmai National Park. In de onmiddellijke nabijheid van Hallo Bay Bear Camp vindt u de grootste concentratie van beschermde grizzlyberen in Alaska.

Excursies Hallo Bay
De dagexcursie naar Hallo Bay duurt ongeveer 5 tot 6 uur. U vertrekt in de ochtend vanuit Homer met een bushplane naar Katmai. De vlucht duurt ongeveer een uur en is op zichzelf al een prachtige ervaring, omdat u over een gedeelte van de “Ring of Fire” vliegt, met meerdere actieve vulkanen. Na de landing bevindt u zich op het Katmai schiereiland, midden in de afgelegen wildernis van Alaska.

Na een korte inleiding gaat u met de gidsen van Hallo Bay de wildernis in. Indien u meerdere nachten verblijft, gaat u elke dag naar een andere locatie. Soms loopt u over maagdelijke stranden langs prachtige lagunes, of de routes voeren u bijvoorbeeld naar het binnenland. U dient (dagelijks) een kilometer of 5 te kunnen wandelen in een rustig tempo.

Tijdens deze tochten heeft u ook goede kansen op het zien van onder andere elanden, vossen, veelvraten, otters, bevers, adelaars en vele andere vogel- en diersoorten. Afhankelijk van de routes ziet u ook gletsjers en vulkanen. Gedurende de dag wordt er regelmatig gepauzeerd. En natuurlijk komt u ook langs plekken waar grizzlyberen zijn! Daar stopt u met uw groep voor langere tijd, zodat u ruim de gelegenheid heeft om foto’s te maken en de dieren uitgebreid te bewonderen.

Wanneer u een dagtocht heeft geboekt vliegt u diezelfde middag weer terug naar Homer. In geval van de meerdaagse excursie gaat u ’s middags naar Hallo Bay Bear Camp. Het kamp heeft ruime verwarmde tent-accommodaties waarin vier personen comfortabel kunnen slapen. Het complex heeft badkamer met douche en een gezellige ruime keuken, waar u gezamenlijk eet. Het kamp is niet omheind en het komt dan ook regelmatig voor dat er grizzlyberen of andere dieren 's nachts door het kamp wandelen.

Deze prachtige excursies worden door Greatlakes-Travel volkomen in uw reisschema geïntegreerd. Hallo Bay betekent naar onze mening één van de absolute hoogtepunten van uw vakantie.

 

Homer is een pittoresk vissersstadje aan de Kachemak Bay en wordt ook wel de ‘heilbot hoofdstad van de wereld’ genoemd. Het plaatsje is schitterend gelegen tussen hoge bergen met eeuwenoude gletsjers en vol wilde dieren. Zelfs de weg ernaar toe is prachtig, want u ziet aan de overkant van Cook Inlet de actieve vulkanen Mount Redoubt en Mount Liamna. Er is meer dan 520 hectare aan parken en u kunt er uitstekend wandelen op vele paden. Op Homer Spit, een schiereiland nabij Homer, vindt u tientallen leuke winkeltjes, restaurants en bars.Historie
In Homer zijn gereedschappen gevonden die dateren uit de steentijd, ongeveer 5.000 jaar geleden. Daarna vestigden de Kachemak Traditions Eskimo’s zich in het gebied, daarvan zijn wandtekeningen gevonden die ook duizenden jaren oud zijn. Er zijn vele kunstvoorwerpen gevonden die ten toon zijn gesteld in musea over de gehele wereld.

In de 17e eeuw kwamen de Russen naar het gebied vanwege het bont en de visvangst, tot er steenkool werd gevonden waarna er al snel mijnen en een spoorwegstation werden gebouwd. Uiteindelijk daalde de vraag naar kool en in plaats daarvan kwamen goudzoekers naar de plaats. Een zekere Homer Pennock ontving de nieuwelingen en zo kwam het stadje aan haar naam. Tegenwoordig leeft de plaats voornamelijk van de visserij en toeristenindustrie.

Excursies
Vanuit Homer kunt u fantastische excursies ondernemen. Ga bijvoorbeeld beren bekijken in het Katmai Park and Preserve onder deskundige begeleiding. U kunt voor een dagtrip kiezen, maar ook voor een meerdaagse tocht.

Homer en omgeving lenen zich ook uitstekend voor een verkenningstocht per fiets. Er zijn goed aangegeven paden en u ziet onderweg prachtige uitzichten. Met een mountainbike kunt u aan de overkant van Kachmak Bay, bij Seldovia fantastische toeren. Bij de Kachemak Bay vindt u ook prachtige gletsjers, zoals bijvoorbeeld de ijsblauwe Grewinck Glacier.

Wanneer u in Homer bent is het eigenlijk een ‘must’ om te gaan vissen op heilbot. Als ‘Halibut Capital of the World’ zijn er dan ook vele charter boten die u de kans bieden om één of meerdere vissen te vangen. Gewoonlijk krijgt u alle hengelbenodigdheden van de chartermaatschappij en vaak fileren zij de vis voor u. Denk er wel aan om uw visvergunning mee te nemen voordat u op de boot stapt.

Andere leuke en avontuurlijke excursies zijn flightseeing, oftwel een rondvlucht met een helikopter of klein vliegtuig en een rit per watertaxi, die naar plaatsen brengt die u met de auto nooit zou zien.

 

Om de hoek van Glacier Bay ligt Icy Strait Point met de plaats Hoonah op Chichagoff Island. Deze plaats is door cruisemaatschappijen samen met de lokale First Nations bevolking ontwikkeld tot een nieuwe cruisebestemming. Nadat de visvangst en bosbouwindustrie zwaar verminderde is het ontvangen van cruisegasten nu een welkome bron van inkomsten. Alle ontwikkelingen zijn in overleg met de Tlingit First Nations gebeurd. De in 1971 opgerichte Huna Totem Corporation is de eigenaar van deze prive cruisebestemming. De Huna Totum Coporation heeft de gelden die ze ontvingen van de overheid als compensatie voor het innemen van Indiaans land ingezet voor een nieuwe economie.

Vanaf een cruiseschip vaart u met de zogenaamde tender naar wal. Hier wacht u een scala aan mogelijkheden om de dag door te brengen. Er zijn grizzly excursies op Chichagof Island, een Indiaans culturele voorstelling, walvistochten, kayaktochten, kookworkshops, atv tochten, vis mogelijkheden, een tocht met de natuurtram en een spectaculaire ziptour. De ZipRider is de langste ter wereld met 1625 meter en een hoogteverschil van bijna 400 meter. U raast met een snelheid van gemiddeld 80 kilometer per uur naar beneden, zittend in een harnas geniet u van het uizicht en de adrenaline. Mocht u liever zelf op pad gaan dan zijn is er een wandelroute door het bos, een shuttlebus naar het dorp of kunt u heerlijk genieten van winkels, met veel lokaal vervaardige kleding sierraden en andere zaken, en eetgelegenheden in de verbouwde zalmverwerkingsfabriek. In het dorp kunt u een bezoek brengen aan de houtsnijwerkplaats waar kunt zien hoe de traditionele Totems en ander houtsnijwerk wordt gemaakt. In de vissershaven zijn vaak Bald Eagles aanwezig wachtend op een makkelijk maaltje.

Juneau is de hoofdstad van Alaska en kan alleen worden bereikt per boot of vliegtuig. Het is een bruisende plaats waar u van stedelijke genoegens zult genieten en daarnaast ook talloze uitstapjes in de ongerepte natuur en wildernis kunt maken. De bewoners van Juneau hebben verschillende achtergronden en deze mix van culturen maakt het tot een gastvrije stad, waar u zich snel thuis zal voelen. Juneau biedt reizigers enorme veel leuke en avontuurlijke activiteiten, van helikoptervluchten naar de ijsvelden tot tochten met een hondenslee. Het aanbod lijkt bijna eindeloos en Greatlakes-Travel helpt u dan ook graag met kiezen.Geografie
De stad beslaat een oppervlak van 5 vierkante kilometer en is omringd door steile bergen en diepe wateren. Bovenop de bergtoppen vindt u een gekarteld plateau, het Juneau Icefield. Dit is een grote ijsvlakte met wel 30 gletsjers, daarvan zijn de Mendenhall Glacier en de Lemon Creek Glacier, zichtbaar vanaf Juneau.

Geschiedenis
Het gebied rond Juneau werd duizenden jaren bewoond door verschillende indiaanse stammen, de Tlingit, Haida en Tsimshian. Behalve de taal deelden zij dezelfde kunstvormen, religie, ceremonies en legendes. Door de overvloedige aanwezigheid van voedsel en uitstekende leefomstandigheden waren de stammen in staat om een verfijnde sociale en culturele gemeenschap op te bouwen.

Eind 19e eeuw kwamen er goudzoekers naar dit deel van de wereld en twee daarvan, Richard Harris en Joe Juneau, wisten contact te leggen met lokale bewoners. De heren vonden na aanwijzingen van de Tlingit stam goud in de monding van Gold Creek, waarna de goldrush in heel Alaska een feit werd. De nederzetting die toen werd gebouwd kreeg in eerste instantie de naam Harrisburg, maar nadat Harris uit de gratie viel werd het al snel tot Juneau omgedoopt.

Door de vroege vondst van het edelmetaal groeide het tentenkamp uit tot de eerste echt grote plaats in Alaska compleet met handelsposten, saloons en een missionarispost. In 1906 werd het als hoofdstad erkend. Na de tweede wereldoorlog kwam het toerisme op gang en langzaam aan werd dit de voornaamste bron van inkomsten. In steeds toenemende mate trekken Juneau’s attracties en outdoor activiteiten reizigers aan die zowel het land als de wateren van het gebied willen ontdekken.

Musea en interessante locaties
Wanneer u meer wilt weten over de cultuur en historie van Juneau zijn er een aantal plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is er Alaska’s Capitol, dat sinds 1931 dienst doet als parlementsgebouw. U vindt er statige marmeren zuilen, een reproductie van de ‘Liberty Bell’ en historische foto’s en schilderijen.

Het Alaska State Museum heeft verschillende tentoonstellingen over de indiaanse stammen in Alaska, geschiedenis, kunst en bevat ook een replica van een ‘Tinglit Clan House’ en een nest van een Amerikaanse adelaar. In het Juneau Douglas City Museum neemt u ook een kijkje in de cultuur en historie van Juneau en er wordt een zeer interessante documentaire over de goldrush in het gebied getoond: ‘Juneau, City build on Gold’. Bij aankomst ontvangt elke bezoeker een gratis wandelkaart waarop interessante historische locaties in de stad zijn aangegeven.
In 1976 is het Totem Heritage Center opgericht om de 19e-eeuwse totempalen te beschermen die werden gevonden in verlaten dorpen van indiaanse stammen. Het is erg interessant om hier een kijkje te nemen en een glimp op te vangen van de creatieve houtsnijwerken die de indiaanse stammen Tlingit en Haida lang geleden hebben gemaakt.

De ‘Red Dog Saloon’ is één van de oudste, door mensen gemaakte, toeristische attractie in Juneau. Al sinds de goldrush is dit een plek waar lokale bewoners samenkomen en er zijn enkele oude bezienswaardigheden te bewonderen, zoals bijvoorbeeld een pistool van de legendarische cowboy Wyatt Earp.

Evenementen
Er zijn diverse evenementen die met name in het voorjaar en de zomer plaatsvinden. Lokaal muzikaal talent laat zijn kunsten horen tijdens het Alaska Folk Festival en gedurende het evenement Juneau Jazz & Classics wordt u verrast met live bluesmuziek.

Excursies en activiteiten
Met zoveel prachtige natuur en wildernis is het niet verwonderlijk dat er talloze excursies in en rond Juneau te maken zijn. U kunt bijvoorbeeld met een kabelbaan naar de top van de 1260 meter hoge Mount Roberts. Vanaf dit punt heeft u een fantastisch uitzicht over de Chilkat bergen en het Gastineau Channel. U kunt ervoor kiezen om weer met de kabelbaan af te dalen, maar dit kan ook te voet.

Een andere avontuurlijke optie is een vlucht naar ‘Fortress of the Bears’, ook wel Admirality Island genoemd. Dit is een gebied waar de grootste concentratie bruine beren ter wereld leeft. Deze beren vinden hier een opvangplaats wanneer ze elders als bedreiging worden beschouwd. U krijgt informatie over deze indrukwekkende dieren en kan ze van heel dichtbij benaderen.

Er zijn ook verschillende tours naar het Juneau Icefield. U kunt onder andere met een helikopter of zweefvliegtuig een indruk krijgen van de grootsheid van het plateau. Het is daarnaast mogelijk om een ‘flightseeing tour’ over Haines te maken. Dit plaatsje met haar besneeuwde bergen biedt spectaculaire uitzichten, zeker vanuit de lucht. Vanuit Juneau kunt u ook een dagtocht met een bus naar de Mendenhall Glacier maken. Deze gletsjer wordt beschouwd als één van de mooiste in Alaska en vindt haar oorsprong in het Juneau Icefield.

Er zijn verschillende parken en bossen in het gebied rond Juneau, zoals het Glacier Bay National Park and Preserve en het Tongass National Forest. Beide bieden u prachtige flora en fauna en er zijn vele wandelpaden voor elk niveau. We raden u aan uw fototoestel niet te vergeten, want in de parken en wateren huisvesten talloze wilde dieren, waaronder: zwarte beren, dall schapen, zeeleeuwen, otters, berggeiten, walvissen, adelaars en herten.

Er is nog een legio aan andere dagexcursies en activiteiten die u kunt ondernemen: ‘whale watching’ tours en tochten met een cruiseboot, zeilen, vissen, golfen, bergbeklimmen, kanoën en kayakken. In de winter kunt u gletsjer- en ijsklimmen, een tocht met een hondenslee maken, en skiën bij Eaglecrest Ski and Snowboard Park.

 

 

Reizigers die Katmai National Park bezoeken krijgen als beloning prachtige vergezichten te zien met enorme vulkanen, sneeuw bedekte bergen, diepe groene baaien, valleien en uitgestrekte stranden. U vindt hier een ongerepte wildernis die in Europa al sinds lange tijd verdwenen is. U zult genieten van de enorme verscheidenheid aan dieren. De rijke flora en fauna vormt ook een ideale omgeving voor de ‘koning’ van Katmai, de grote grizzlybeer. In Katmai leeft de grootste, beschermde berenpopulatie ter wereld. Er struinen meer dan 2000 exemplaren rond in Katmai National Park.

 

Sinds medewerkers van Greatlakes-Travel de natuur en beren van Katmai National Park bezochten zijn we enorm enthousiast. Het park is van een ongewone schoonheid en een bezoek betekent zonder twijfel één van de hoogtepunten van uw Alaska reis.

Diersoorten
Zeer waarschijnlijk ziet u ook vele andere diersoorten in Katmai National Park. Enkele voorbeelden zijn: vossen, wolven, marters, nertsen, otters, kariboes, elanden en bevers. Aan de kusten en in de wateren heeft u een goede kans op het zien van zeeleeuwen en zelfs beluga walvissen. Daarnaast leven er ongeveer 150 verschillende soorten vogels.

Geografie
Katmai National Park is een gebied ter grootte van ongeveer 50% van de oppervlakte van Nederland, gelegen op het Alaska Peninsula. Het ligt 460 km ten zuidwesten van Anchorage en ongeveer 150 km ten zuidwesten van Homer op het tegenover gelegen Kenai schiereiland. Katmai National Park is enkel per boot of vliegtuig bereikbaar, er zijn namelijk geen wegen.

Het klimaat in Katmai National Park is gedurende de zomer aangenaam, tussen de 10 en 23 (°C), maar zelfs in de zomer kan het vriezen op hoger gelegen vlaktes en op de vele vulkanen. De voornaamste dorpen zijn King Salmon, Naknek, South Naknek en Egegik, hoewel Katmai verder grotendeels onbewoond is.

Vulkanen en gletjsers
In Katmai kunt u vaak actieve vulkanen bewonderen, zelfs al tijdens uw vlucht er naar toe ziet u rookpluimen opstijgen uit deze vulkanen. De laatste echt grote uitbarsting vond plaats in 1912, toen Mount Katmai, na 6 dagen van hevige aardbevingen, uitbarstte. Tijdens deze uitbarsting ontstond de vulkaan Novarupta. Het as van deze nieuwe vulkaan viel tot in Seattle, ruim 2400 km verwijderd van Katmai en de gemiddelde temperatuur op aarde daalde als gevolg van de grote hoeveelheid as met naar schatting 1 a 2 graden. De Ukak River vallei werd bedolven onder een laag as van soms wel 210 meter dik!

Enige jaren later, in 1916, bezocht een expeditie het gebied van de uitbarsting en vond daar een vlakte met tienduizenden rookpluimen, die vervolgens de Valley of 10.000 Smokes werd genoemd. Deze vallei laat u een bijna buitenaards, vulkanisch landschap zien met rode en gele lagen as, waar tussen zogenaamde ‘fumaroles’ liggen die hete gassen omhoog spuiten. De Valley of 10.000 Smokes is sinds 1918 benoemd tot Nationaal Monument. Andere vulkanen in dit gebied zijn Mount Trident, Mount Mageik en Mount Martin.

De Katmai Candera Glaciers worden ook tot unieke natuurwonderen gerekend. Deze gletsjers ontstonden in de krater van de Mount Katmai vulkaan, nadat deze door de uitbarsting van de Novarupta instortte.

Excursies
Greatlakes-Travel verzorgt in samenwerking met gevestigde lokale specialisten de beste ‘bearviewing tours’ in Katmai National Park. U vertrekt vanuit Anchorage of het dichterbij gelegen Homer en kunt kiezen voor een dagtocht of een meerdaagse excursie. Er wordt speciale zorg besteed aan de selectie van uw gids wanneer u van plan bent om in de vrije natuur de grote grizzlyberen, soms tot wel 700 kilo, te gaan bekijken. De maanden juli en augustus zijn de beste om de beren van Brooks Falls te bezoeken. Wanneer u naar de kusten nabij Hallo Bay wil reizen dan bieden de maanden juni tot en met september de mooiste kans op prachtige ontmoetingen met beren en soms zelfs met wolven. U wordt tijdens elke excursie altijd begeleid door een ervaren en deskundige gids.

Meer informatie over deze en andere fantastische excursies in Katmai National Park vindt u op onze website, of neem contact op met één van onze reisspecialisten, zij helpen u graag verder.

 

 

 

Het Kenai Peninsula wordt van het vasteland gescheiden door Cook Inlet en Prince William Sound. Dit schiereiland heeft een lengte van ongeveer 240 kilometer en ligt ten zuiden van Anchorage. Kenai Peninsula is een prachtig gebied met als highlights Kenai Fjords National Park, Katchemak Bay en de westkust langs Cook Inlet, waar u op relatief korte afstand de vulkanen Mount Redoubt en Mount Iliamna ziet liggen. De belangrijkste plaatsen zijn Seward aan de oostkant en Homer aan de westkant.De voornaamste reden om het Kenai schiereiland op te nemen in uw reisplan is het Kenai Fjords National Park. U bereikt dit park na een mooie auto- of camperrit over de Seward Highway vanuit Anchorage, langs de getijdebanken van Turnagain Arm waar u bij Beluga Point met wat geluk de Beluga walvis kunt bekijken. Aan de linkerkant van de weg ziet u de met sneeuw bedekte toppen van het Chugach gebergte, ook wel de beren-kraamkamer van Alaska genoemd. Dit omdat vele van de naar schatting 65 grizzly- en 250 zwarte beren, die binnen de stadsgrenzen van Anchorage leven, in het Chugach gebergte zijn geboren.

Excursies en activiteiten
Het Kenai Fjords National Park heeft drie hoofdattracties: de Exit gletsjer, het Harding Icefield en de door fjorden doorsneden kustlijn ten zuiden van Seward. Dit natuurgebied is enkel goed te bezichtigen als u een dagcruise boekt vanuit Seward (zie onze excursies). Er is namelijk slechts één weg in Kenai Fjords National Park en deze leidt u naar de Exit gletsjer, op ongeveer 15 km afstand van het dorp Seward.

De Exit gletsjer is een uitstapje meer dan waard, omdat u na een mooie rit langs de Resurrection River en een korte wandeling van ongeveer 1500 meter, deze gletsjer van zeer dichtbij kunt benaderen. Deze gletsjer is iets minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld de Mendenhall gletsjer nabij Juneau, maar in de omgeving van Anchorage is dit de beste mogelijkheid om een gletsjer tot op minder dan 100 meter te voet te benaderen. Let wel op beren en elanden, want deze komen in dit gebied erg veel voor. Vooral de elanden zijn territoriaal en zijn in feite gevaarlijker dan beren. Nabij de Exit Glacier zijn we in de vroege ochtend al wel eens een beer tegengekomen (zwarte beer), ze zijn er dus echt en ons advies is om in dit gebied enkel in groepen of met een gids de Exit gletsjer te bezoeken.

Voor de echte geoefende wandelaar kunt u vanaf de Exit Glacier het Harding Icefield wandelpad nemen, deze route is ongeveer 10 km lang met een hoogteverschil van 1.000 verticale meters. Uw beloning voor deze ongetwijfeld stevige inspanning is een blik op het fantastische panorama het Harding Icefield. Met een oppervlakte van 483 vierkante kilometer is dit het grootste ijsveld in Amerika.

De boottochten door het Kenai Fjords National Park zijn een aanrader voor elke Alaska reis. De diepe fjorden in dit natuurgebied zijn gevuld met ijsbergen en gletsjers. Enorm veel dieren leven van de vis en het plankton in dit voedselrijke zeewater. Tijdens de cruise ziet u zeer waarschijnlijk enorme Stellar zeeleeuwen, vele walvissen, zee-otters, adelaars en miljoenen zeevogels. Al met al genoeg redenen om Kenai te bezoeken.

 

Ketchikan Is de grootste plaats in het Zuiden van Alaska en het dichtst bij de Canadeese grens. Traditioneel gezien leefde de Tlingit Indianen hier van de visvangst maar tegenwoordig zijn het toeristen die de grootste bron van inkomsten vormen. De eerste bewoning van buitenaf was rond 1885 en werd kort daarna de eerste visverwerkingsfabriek geopend waarvan er uiteindelijk 7 zouden komen. De stad werd ook wel de "ingeblikte zalm hoofdstad" genoemd. De zalm wordt er niet meer massaal verwerkt maar de oude fabriek is nog te bezichtigen. Een andere industrie die de stad groot maakte was de bosbouw ten behoeve van de papierindustrie. In de Lumber Jack Show kunt u genieten van een houtbewerkings spektakel terwijl in Creek Street de oude huizen de geschiedenis doen herleven. In Ketchikan is ook de grootste collectie Totempalen te vinden en zijn de goedkoopste souvenirs van Alaska te koop in de vele winkels rondom het Cruiseterminal.

Ketchikan Is de grootste plaats in het Zuiden van Alaska en het dichtst bij de Canadeese grens. Traditioneel gezien leefde de Tlingit Indianen hier van de visvangst maar tegenwoordig zijn het toeristen die de grootste bron van inkomsten vormen. De eerste bewoning van buitenaf was rond 1885 en werd kort daarna de eerste visverwerkingsfabriek geopend waarvan er uiteindelijk 7 zouden komen. De stad werd ook wel de "ingeblikte zalm hoofdstad" genoemd. De zalm wordt er niet meer massaal verwerkt maar de oude fabriek is nog te bezichtigen. Een andere industrie die de stad groot maakte was de bosbouw ten behoeve van de papierindustrie. In de Lumber Jack Show kunt u genieten van een houtbewerkings spektakel terwijl in Creek Street de oude huizen de geschiedenis doen herleven. Een van de mooiste excursies is een vlucht met een watervliegtuig In Ketchikan is ook de grootste collectie Totempalen te vinden en zijn de goedkoopste souvenirs van Alaska te koop in de vele winkels rondom het Cruiseterminal.

Kluane National Park and Reserve ligt in het zuidwestelijke deel van de Yukon, vlakbij Haines Junction. Het park heeft, samen met het Wrangell-St. Elias National Park, enkele van de hoogste bergen én de grootste gletjsers ter wereld. Daarnaast is de diversiteit van plant- en diersoorten enorm, u vindt er onder andere elanden, adelaars, berggeiten, Dall schapen, wolven, zwarte- en grizzlyberen. Deze unieke elementen hebben ertoe geleid dat Kluane National Park door de UNESCO tot Werelderfgoed is uitgeroepen.Geografie
Het park zelf strekt zicht uit over een oppervlak van bijna 22.000 vierkante kilometer en biedt u hoge bergen, uitgestrekte ijsvelden, enorme gletsjers en weelderig groene valleien, die de diversiteit waarborgen van de vele planten en dieren die zich in Kluane National Park bevinden.
In combinatie met Wrangell-St. Elias National Park, Glacier Bay National Park en de Tatshenshini-Alsek wildernis is dit het grootste aaneengesloten natuurgebied ter wereld. Deze gebieden liggen aaneengesloten en zijn gezamenlijk ongeveer drie keer zo groot als Nederland.
De hoogste bergtop in het park is Mount Logan, circa 5 km, die daarmee gelijk ook de grootste in heel Canada is.

Excursies en activiteiten
Er zijn talloze outdoor activiteiten en excursies die u kunt ondernemen in Kluane National Park, waar we u bij enkele zeker aanraden om gebruik te maken van een reisspecialist. Dit vanwege het afgelegen karakter van het gebied en de grizzlyberen die er rondzwerven.

U heeft vele avontuurlijke mogelijkheden waaruit u kunt kiezen: wandelen, mountainbiken, vissen, varen, vogels spotten, paardrijden, raften, kayakken, skiën, langlaufen, tochten met een hondenslee, wildlife-viewing tours met gids en rondvluchten met een klein vliegtuig.

Medewerkers van Greatlakes-Travel zijn zelf meerdere malen in Kluane National Park en omgeving geweest en kunnen er daardoor voor zorgen dat u echt kunt genieten van de excursies in één van de mooiste en meest unieke gebieden ter wereld. Een bezoek aan Kluane National Park garandeert u een prachtige en onvergetelijke ervaring.

 

Ten Zuidwesten van het vaste land van Alaska ligt Kodiak Island, het is het op een na grootste eiland van de Verenigde Staten. Het bestaat voornamelijk uit bosgebied in het Noorden en aan de Zuidkant liggen laagvlaktes waar ook de meest bewoning is. De hoofdstad is de plaats Kodiak, hier legt de Alaska Marine Highway aan die alle plaatsen langs de kust van Alaska per boot verbindt. Lange tijd was dit eiland alleen het woongebied van de First Nations stammen Sugpiaq en Alutiiq. In het midden van de 18de eeuw kwamen Russische bonthandelaren naar dit gebied en vestigden zich in een Russische enclave. Toen de Verenigde Staten Alaska kochten in 1867 werd ook Kodiak Island onderdeel van de 49ste staat.

De belangrijkste reden dat toeristen Kodiak Island bezoeken is de aanwezigheid van de Kodiak Brown Bear. Deze berensoort komt alleen hier voor en is de grootste beer ter wereld, alleen de ijsbeer evenaart deze in afmetingen. Met een gewicht van 225 - 315 kilo voor de dames en 360- 635 kilo voor de heren zijn deze machtige dieren een lust voor het oog. De beren zijn nog beroemder geworden nadat ze model stonden voor de Disneyfilm Brother Bear. Om de beren te zien kunt u met een georganiseerde tour vanuit Homer, vanaf een cruiseschip of met een vlucht en overnachting vanuit Anchorage op pad. Op het eiland bevindt zich ook het Kodiak Brown Bear Center waar u kunt overnachten en tochten maken naar de beren. Naast de beren zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn. De aanwezigheid van de Inheemse bevolking en de Russen heeft tal van herinneringen achter gelaten. Ook de tweede wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten. Helaas is een groot aantal daarvan tijdens de aarbeving van 1964 en de daaropvolgende tsunami vernield. Er is echter een wandeling langs de belanrijkste plaatsen zodat u een goede indruk krijgt van de geschiedenis van de stad Kodiak. De Russisch Orthodoxe kerk met relikwieen van de Heilige St. Herman en Iconen en het Baranov museum zijn een bezoek waard.

De Maeres Glacier is een grote, in zee drijvende gletsjer die aan de kust van de Chugach bergen in de Prince William Sound ligt. De gletsjer is actief en regelmatig breken er dan ook grote brokken ijs af in de Unakwik Inlet. Er gaan regelmatig cruises naar toe om dit natuurwonder te bekijken en u zult verbaasd staan van het donderend geweld waarmee het prachtig blauw getinte ijs naar beneden komt. Excursies naar de Maeres Glacier worden vaak gecombineerd met een tocht naar de vlakbij gelegen Columbia Glacier.

 Het grensstadje McCarty speelde rond 1900 een belangrijke rol in de geschiedenis van Alaska, nadat er koper was ontdekt in de Bonanze Ridge. Deze ontdekking leidde tot de ontwikkeling van de befaamde Kennecott mijnen. In de plaats Kennicott mocht niet gegokt of gedronken worden en al snel werd het nabijgelegen stadje McCarthy de levendige vestigingsplaats van de mijnwerkers, waar saloons welig tierden en gokken een geliefde bezigheid was. Na de sluiting van de mijnen raakte McCarthy in verval, totdat het werd herontdekt als opstapplaats voor vele avontuurlijke activiteiten in het hart van de wildernis.

Het motto van McCarthy is ‘Where the road ends, and the wilderness begins’. U kunt vanuit het pittoreske McCarthy, al dan niet onder begeleiding van een gids, vele excursies ondernemen. Er zijn talloze mogelijkheden, waaronder: wandelen over gletsjers, rivier raften, de mijnen van Kennecott bezoeken, een rondvlucht per helikopter maken en natuurlijk het Wrangell-St.Elias National Park and Preserve bezoeken.De Mendenhall Glacier is de meest bekende gletsjer van het Juneau Icefield. Het ijs is op sommige plaatsen bijna 250 meter dik. Er lopen verschillende wandelpaden over de gletsjer, die zonder uitzondering spectaculaire uitzichten over de Mendenhall Glacier bieden. Het is echter wel van belang dat u een getrainde wandelaar bent die fysiek wat uitdaging kan hebben, want de tochten over de gletsjer zijn niet zonder risico. De meeste bezoekers bekijken de Mendenhall Glacier dan ook vanaf de cruiseboot, de wal of vanuit de bus.

 Mount McKinley wordt lokaal ook wel Denali genoemd en is met 6194 meter boven zeeniveau de hoogste berg in Noord Amerika en de Verenigde Staten. De berg heeft twee belangrijke pieken, waarvan de South Summit de hoogste is ten opzichte van de North Summit, die zelden wordt beklommen. Er zijn vijf grote gletsjers verdeeld over de verschillende hellingen: Peters Glacier, Muldrow Glacier, Traleika Glacier, Ruth Glacier en de Kahiltna Glacier. De temperaturen op de berg zijn extreem laag, op een hoogte van 5.700 meter kan het tot -75°C worden!

Voor zover bekend werd de Mount McKinley via de Peters Glacier in 1903 voor het eerst beklommen door James Wickersham. Deze door lawines geteisterde route is Wickersham Wall genaamd en wordt beschouwd als extreem gevaarlijk. Daarna beweerde Frederick Cook in datzelfde jaar dat hij de top had bereikt, maar later bleek dat hij niet op het hoogste punt was geweest.

In 1910 zouden vier lokale bewoners de berg hebben bedwongen en de North Summit hebben bereikt in 18 uur, al wordt de waarheid hiervan door enkelen nog steeds in twijfel getrokken. In 1913 echter bereikte Walter Harper, ook een bewoner van Alaska, via de Muldrow Glacier officieel de top, evenals zijn teamgenoot Robert Tatum, die het uitzicht vanaf daar vrij vertaald ‘een blik door de ramen van de hemel’ noemde. Deze route wordt nog steeds door veel klimmers gevolgd.

Tegenwoordig zijn er vele avonturiers die de berg proberen te beklimmen, ondanks de gevaren en het hoge aantal ongevallen en sterftecijfers. De meeste klimmers gaan omhoog via de West Buttress Route die gemiddeld twee weken in beslag neemt.De Northwestern Fjord in het Kenai Fjords National Park is ongerept en werkelijk adembenemend. Met een boot of kayak vaart u tussen ijsbergen en ziet u zeehonden rusten op de kust. De stille lagunes en weelderige valleien, omringd door gletsjers bieden een geweldige aanblik die u nooit meer zult vergeten.

 Prince William Sound is een prachtig zeegebied, gelegen aan de kust op ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van Anchorage. Omdat het diepe, koude, water van Prince William Sound zeer voedselrijk is vindt u hier uitzonderlijk veel diersoorten in een geconcentreerd gebied. Enkele voorbeelden van dieren die u hier kunt zien: zeeleeuwen, zeehonden, bruinvissen, orka’s, bultrug walvissen en tientallen vogelsoorten. In Prince William Sound leven twee groepen orka’s, dus u heeft goede kansen om het grootste roofdier ter wereld in actie te zien.

Geografie
Het Chugach gebergte omsluit deze golf in het westen, noorden en oosten. Een aantal kleinere eilanden, zoals Montaque Island, vormen een natuurlijke barrière tussen Prince William Sound en de Golf van Alaska. In dit gebied met een door fjorden doorsneden kustlijn van meer dan 4500 kilometer lengte, kunt u meer dan 20 in zeewater afkalvende (zogeheten "tidal”) gletsjers bewonderen. In de belangrijkste kustplaatsen (Whittier, Valdez, Cordova en de indiaanse nederzettingen Chenega en Tatilek) wonen in totaal slechts ongeveer 10.000 mensen.

Excursies en activiteiten
De belangrijkste en grootste gletsjer in de Prince William Sound is de gigantische Columbia gletsjer met een breedte van 4,8 kilometer en een hoogte tot wel 90 meter. Omdat de Columbia gletsjer meer dan 2 meter per dag naar zee doorschuift, ziet u vaak enorme ijsbergen met donderend geweld en veel geraas in zee vallen. Vaak staan toeristen vanaf cruises en charterboten met open mond naar al dit natuurschoon te kijken.

Ook is een (meerdaagse) kayaktocht in de adembenemende Prince William Sound een echte aanrader. U ziet tijdens uw tocht orka’s, otters, zeeleeuwen, zalm, haaien en zeehonden. Ook zal u langs de kusten zwarte en grizzlyberen het water zien afspeuren naar een lekker hapje en scheren adelaars vlak langs u om zalm te ontdekken.

Greatlakes-Travel verzorgt de beste tours in Prince William Sound, per tourboot, (water)vliegtuig of helikopter in samenwerking met de beste (dus met gevestigde reputatie) regionale specialisten.Richardson Highway is de oudste snelweg van Alaska en loopt van Valdez naar Fairbanks. De totale lengte is 568 kilometer. De weg begon in 1898 als een pad om goederen over te vervoeren ten behoeve van de ‘gold rush’ en leidde toen nog naar Eagle. In 1910 werd de weg begaanbaar gemaakt voor paard en wagen en 10 jaar later konden er auto’s op rijden. Pas in 1957 werd de weg verhard en begon het te lijken op wat de Richardson Highway tegenwoordig wordt genoemd: de ‘most scenic highway of Alaska’.

Wanneer u de Richardson Highway op uw gemak volgt zijn er vele tussenstops die de moeite meer dan waard zijn. Ruige bergketens torenen hoog boven u uit, afgewisseld door weelderig groene valleien en woeste rivieren. Er lopen enorm veel wilde dieren in het gebied en u zal goed op moeten blijven letten, omdat deze ineens op de weg kunnen staan.

Vlakbij Valdez kronkelt de weg zich rond de turbulente Lowe River in Keystone Canyon. De loodrechte wanden van de kloof bevatten vele watervallen en bijzondere rotsformaties. Met name de Bridal Vail Falls en Horse Tail Falls leveren vaak geweldige foto’s op. Ook kunt u hier fantastisch hiken en raften.

Vlak na Keystone Canyon stijgt de snelweg richting de hooggelegen Thompson Pass, waar de meeste sneeuw in Alaska ligt. U kunt hier (extreem) skiën en ijsklimmen. Niet ver daar vandaan ligt de Worthington Glacier, de meest bezochte tussenstop op de Richardson Highway. Bij deze gletsjer vindt u een informatiecentrum en u kunt vanaf dat punt prachtige foto’s maken en een wandeling om nog dichter bij het ijs te komen. Ook kunt u een pad langs de rand volgen en genieten van een fantastisch uitzicht over de alpine toendra.

Uw weg vervolgend over de Richardson Highway nadert u op gegeven moment de ingang van het Wrangell St. Elias National Park, het grootste park in Noord Amerika. Hier kunt u de grootste gletsjers en ijsvelden ter wereld bewonderen, een unieke ervaring!

Ongeveer 80 kilometer voor Fairbanks komt u langs Harding Lake State Recreation Area, waar u een uitstekend gefaciliteerd recreatiegebied vindt. Hier ligt Harding Lake, één van de weinige natuurlijke meren in de buurt van Fairbanks die u per auto of camper kunt bereiken.

U rijdt verder door de magnifieke Alaska Range, waar vijvers vol zwanen en andere watervogels uw blik zullen vangen. In de hooggelegen Isabell Pass vindt u onder andere de uitgestrekte Gulkana Glacier, waar u mooie wandelingen kan maken over ijsvlakten en via bruggetjes bevroren rivierstromen over kan steken.

Uiteindelijk bereikt u Fairbanks, een universiteitsstad die vooral bekendheid geniet vanwege de mogelijkheden om er het Noorderlicht te zien.Seward is één van de oudste en meest schilderachtige stadjes in Alaska. Het staat bekend als de toegangspoort tot het Kenai Fjords National Park. Het is gelegen aan de voet van Mount Marathon langs de prachtige kust van Resurrection Bay. Deze bruisende havenplaats vol leuke winkels, restaurantjes, bars en kunstgaleries ligt aan de rand van enorme wildernisgebieden en is een ideaal startpunt voor veel outdoor activiteiten en excursies.Historie
De stad werd in 1903 officieel erkend en is vernoemd naar de staatssecretaris van President Lincoln, William Henry Seward, die Alaska van de Russen kocht in 1867. Ooit was het een nederzetting van Alaska Natives en daarna van goudzoekers die Seward als doorgangsroute naar het binnenland gebruikten. Toen werd ontdekt dat het mogelijk was om met een hondenslee vanuit Seward naar de rijke goudvelden Hope, Sunrise en Iditarod te reizen kreeg de plaats ineens een belangrijke status. Tegenwoordig wordt deze vondst nog steeds herdacht tijdens de jaarlijkse Iditarod Sled Dog Race, ofwel hondenslee kampioenschappen. Na de bouw van de spoorweg in 1900 werd Seward één van de meest belangrijke steden in Alaska.

Musea en geschiedenis
We raden u echt aan om het Seward Museum te bezoeken, waar u de cultuur en geschiedenis van Seward kunt ervaren. U vindt er prachtige foto’s, films en kunstvoorwerpen uit het verleden en heden. U kunt er ook voor kiezen een stap terug in de tijd de zetten door één van de ‘Historic Walking Tours’ te wandelen, waarbij u langs verschillende historisch belangrijke locaties wandelt en informatie krijgt. Een ander cultureel en leuk uitstapje is het Alaska Sealife Center, een interactief centrum waar het hele gezin alle geheimen van de zee kan leren kennen. Er zijn in doorzichtige onderwater tanks onder andere beschermde Stella zeeleeuwen, zeehonden, diepzeevissen en zeevogels te bewonderen. Ook kunt u onderzoekers aan het werk zien met papagaaienduikers, octopussen en zeezoogdieren en mag vaak een handje meehelpen.

Evenementen
Het stadje is verzot op feesten en evenementen en er vindt elke maand wel iets vermakelijks plaats. In januari is er bijvoorbeeld ieder jaar de ‘Polar Bear Jump’, waarbij mensen gekleed in een ijsbeerpak de ijskoude haven inspringen om hun moed te bewijzen. In april komen meer dan 20.000 walvissen vlakbij de kusten tijdens hun trektocht naar de Beringzee en dit wordt uitbundig gevierd. In juli wordt de ‘Mount Marathon Race’ gehouden, waarbij men in zo kort mogelijke tijd de berg op en af moet zien te komen. Zo is er in ieder jaargetijde wel iets leuks te zien en doen.

Acitviteiten en excursies
Meer amusement in en rond Seward vindt u in de natuur. Bezoek bijvoorbeeld het Kenai Fjords National Park met de adembenemend mooie Exit Glacier. U kunt hier onder andere wandelen, al dan niet begeleiding van een gids. Andere mooie tochten kunt u maken op Mount Marathon, waar u aan de voet het mooie Harding Icefield vindt.

Een andere topexcursie die we u zeker aanraden is een tocht per kayak naar de Aialik Gletsjer. Deze actieve gletsjer is de grootste die in de wateren van Kenai Fjords National Park ligt. U zult tussen zeehonden en otters peddelen, terwijl nu en dan een orka aan de oppervlakte komt. Dit is een werkelijk spectaculaire beleving!

Naast dit alles zijn er nog tal van andere activiteiten die Seward en omgeving bieden, zoals: vissen, fietsen, skiën, flightseeing en tochten met een hondenslee of cruiseboot.

 

Aan de Westkust van Baranof Island ligt de plaats Sitka, ongeveer halverwege de befaamde Inside Passage. De eerste bewoners van dit eiland waren de Tlingit First Nations stam die hier al meer dan 10,000 jaar geleden kwamen wonen. Veel later, in 1799, kwamen de Russen hier aan wal en stichtte Alexander Baranof, de gouverneur, fort Redoubt Saint Michael. In eerste instantie leefde men op redelijke voet maar in 1802 vonden de Tlingit het welletjes en verdreven de Russen en de Aleut Natives die aan de kant van de Russen stonden. Een aantal russen werd nog in gijzeling gehouden maar later voor een flinke som losgeld vrijgelaten. Twee jaar later kwam Baranof sterker terug en werden de Tlingit verdreven en werd een nieuwe nederzetting gesticht. Enkele jaren later werd de Russisch Othodoxe kerk gebouwd en was Sitka als hoofdstad aangewezen van Russisch Amerika. Sitka werd na de aankoop van Alaska door Amerika onderdeel van de Verenigde Staten.

Vandaag de dag is er nog veel teug te vinden van de rijke geschiedenis van dit gebied. U bereikt Sitka alleen per boot, of dit nu per cruiseschip is of met de Alaska Marine Highway die alle plaatsen aan de Inside Passage met elkaar verbindt. Op het eiland en in de wateren erom heen is veel te zien zoals, walvissen, beren, orka's en vele vogelsoorten. Verder kunt u er vissen, een eiland- of stadstour maken of een roofvogelcentrum bezoeken. Op cultureel gebied zijn er nog veel meer mogelijkheden. Bezoek het graf van een Russische prinses, restanten van het Fort op Castle Hill, het Cultureel centrum of een van de vele historische gebouwen. Kennis maken met de First Nations kan door de show van de Sheet'ka Kwaan Naa Kahidi native dancers te bezoeken of het bewonderen van de totempalen en het Tribal House.

In het Noordelijkste puntje van het Lynn Canal ligt de stad Skagway. Dit is samen met het aan de overkant van de baai gelegen Haines de enige plaats in Zuidoost Alaska die per auto te bereiken is. De stad is onstaan tijdens de Goldrush van 1896 toen duizenden goudzoekers hun geluk kwamen beproeven in de goudvelden van de Kondike in Yukon, Canada. De haven van Skagway was het dichtst bij de goudvelden maar er wachtte nog wel een zware tocht over de White Pass. Alles wat de goudzoekers nodig hadden moesten ze over de pass kunnen dragen anders mochten ze niet verder. Onnodig te zeggen dat vele de barre tocht niet hebben gehaald door de zware bepakking. Later werd een smalspoor verbinding aangelegd die vandaag de dag 1 van de mooiste attracties van de historische stad is. De White Pass and Yukon Railroad wordt door vele gezien als een van de mooiste treinreizen van Amerika. Het stadje zelf heeft vele historische gebouwen een Goldrush Cemetery, musea en toeristen winkels.

In het Noordelijkste puntje van het Lynn Canal ligt de stad Skagway. Dit is samen met het aan de overkant van de baai gelegen Haines de enige plaats in Zuidoost Alaska die per auto te bereiken is. De stad is onstaan tijdens de Goldrush van 1896 toen duizenden goudzoekers hun geluk kwamen beproeven in de goudvelden van de Kondike in Yukon, Canada. De haven van Skagway was het dichtst bij de goudvelden maar er wachtte nog wel een zware tocht over de White Pass. Alles wat de goudzoekers nodig hadden moesten ze over de pass kunnen dragen anders mochten ze niet verder. Onnodig te zeggen dat vele de barre tocht niet hebben gehaald door de zware bepakking. Later werd een smalspoor verbinding aangelegd die vandaag de dag 1 van de mooiste attracties van de historische stad is. De White Pass and Yukon Railroad wordt door vele gezien als een van de mooiste treinreizen van Amerika. Het stadje zelf heeft vele historische gebouwen een Goldrush Cemetery, musea en toeristen winkels.

Wanneer u in het pittoreske plaatsje Talkeetna arriveert ziet u direct het motto dat het stadje hanteert: ‘Welcome to Beautiful Downtown Talkeetna’. Het stadje kreeg in 1993, vanwege de authentieke gebouwen en historische mijlpalen, een plek op de lijst van ‘National Register of Historic Places’. Vandaag de dag is Talkeetna een stadje waar vele leuke evenementen worden georganiseerd en is het een startpunt voor vele outdoor activiteiten, zoals bergbeklimmen en wandelen in Denali National Park, vissen, hiken, flightseeing, raften, skiën en een jetboat wildernis safari over de ruige Talkeetna of Susitna River. Gelegen aan de voet van Mt. McKinley, de hoogste berg van Noord Amerika, biedt deze plaats ook nog eens een spectaculair uitzicht over de Alaska Range.

Het stadje staat tegenwoordig bekend om haar gastvrijheid en lokale specialiteiten, waaronder zelf gebrouwen bier. U kunt er heerlijk eten in de pubs en ‘eateries’, waar vaak bandjes optreden. In de zomer kunt u deelnemen aan de vermakelijke zoektocht ‘Moose on Parade’. U gaat dan, met een routekaart in de hand, langs allerlei winkels en plekken om elanden te vinden die door verschillende kunstenaars zijn gemaakt. In december is er elk jaar ‘Winterfest’, een evenement dat de hele maand duurt. De hele stad wordt opgetuigd met lichtjes en er zijn vele live shows van artiesten, een bazaar en een hilarische veiling, de ‘Bachelor Auction and Wilderness Woman Contest’. Een ander groots gebeuren is de ‘Oosik Classic Ski Race’, waaraan ook kinderen mee kunnen doen.Rondom Tok liggen verschillende nationale parken. In het noorden ligt het Tanana Valley State Forest en in het zuiden het prachtige Wrangel St Elias Preserve and Wilderness. Tok ligt op een kruising van verschillende snelwegen en is goed te bereiken. Vanuit het zuiden rijdt u het dorp in via de Glenn Highway die vervolgens middenin de stad kruist met de Alaska State Highway 2. Op een kleine 20 kilometer van Tok ligt Tanacross, een traditioneel dorp waar veel Athabascan indianen wonen.

Er zijn veel mooie meren in de buurt waar veel wilde dieren in de dichtbegroeide bossen leven. Op 20 km ten zuiden van Tok ligt het Tetlinmeer, een groot stuk water waar gevist en gevaren kan worden. In de regio waarin Tok ligt zijn er sporen gevonden van oude indiaanse nederzettingen. De Athabascan stam leeft al vele eeuwen in deze regio. Waar de naam 'Tok' vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommigen menen dat het een indiaans woord is voor 'rustige oversteek' terwijl anderen zeggen dat het genoemd is naar de mascotte van een van de contructiegebouwen. In Tok is een klein plaatselijk museum waar u meer informatie kunt vinden over de eerste pioniers van Alaska, het goudmijnenverleden en de natuur in Alaska. Voor informatie over sledehonden excursies, boottochten over de Tanana River, goudzoeken, vogels kijken, vissen etc. kunt u terecht in het uitstekende plaatselijke Tok Mainstreet Visitor Center.

Turnagain Arm is een zijtak van de baai Cook Inlet en het pad dat er langs loopt wordt één van de meest mooie routes ter wereld genoemd. Van het begin tot het eind heeft u een prachtig uitzicht op de bergen en de baai. Er is een grote kans dat u Dall schapen tegenkomt en in het water is het soms mogelijk beluga walvissen te spotten. Turnagain Arm heeft, naast de Bay of Fundy, ook nog eens de grootste getijdeverschillen ter wereld. Het water kan tijdens de vloed tot wel11 meter stijgen. U kunt dit het beste aanschouwen bij het Bird Point Scenic Overlook.

Wandelen
U kunt heerlijk wandelen langs de Turn Again Arm over het gelijk genaamde pad, Turnagain Arm Trail. De 15 kilometer lange route voert door weelderige bossen en met wilde bloemen gevulde weiden terwijl u wordt omringd door het Chugach en Kenai gebergte. Het is een redelijk eenvoudig pad, dat goed wordt onderhouden en er zijn houten dekplaten over eventuele natte gedeeltes gelegd. Een erg mooie dagtocht loopt van Potter naar Rainbow en terug. Bij Potter kunt u een gerestaureerd huis en bijgebouwen uit het begin van 1900 bezoeken.

Geschiedenis
De eerste tekenen van mensen langs de Turnagain Arm zijn gevonden bij Beluga Point, waar in de prehistorie gejaagd werd op walvissen en schapen. Volgens legenden voer, jaren later, Captain Cook in 1778 door de baai met de hoop daar de Noordwest doorgang te vinden. Deze zijtak bleek echter doodlopend en hij moest terugkeren, vandaar de naam ‘Turnagain’ (omdraaien).

Eind 18e eeuw trokken goudzoekers naar het gebied om daar hun rijkdom te vinden en niet lang daarna werd er een deel van de spoorweg aangelegd, waardoor Turnagain Arm deel ging uitmaken van de route Seward naar Anchorage.Valdez is één van de mooiste, pittoreske havensteden in Alaska. Gelegen in een 19 kilometer lange fjord, vlakbij Prince William Sound en omgeven door de prachtige Chugach bergketen is Valdez een trekpleister voor honderdduizenden toeristen per jaar. De stad ligt op een schitterende plek aan het water en wordt omringd besneeuwde bergketens. In en rond Valdez kunt u leuke en avontuurlijke tochten en excursies ondernemen, waaronder cruises en kayaktochten.Historie
Het stadje van ongeveer 4.200 inwoners heeft een bewogen geschiedenis. Valdez is ontstaan in de tijden van de Goldrush naar de Klondike goudmijnen in de Yukon. In Amerika werd de route via Valdez ooit aangeprezen als de ‘All American Route’, ofwel: de kortste weg naar rijkdom en goud.

Toen er in 1898 ongeveer 4.000 goudzoekers arriveerden, met het beeld massa’s goud te vinden, bleek echter dat er helemaal geen dorp was en ook geen weg naar de goudvelden. Daarnaast was de route naar de Yukon vanuit Valdez veel langer dan de weg via Haines in zuidoost Alaska. De goudzoekers bleken bedrogen door de scheepvaartmagnaten. Uit ellende werd in allerijl een tentenkamp opgericht en zo ontstond het dorp Valdez, met duizenden gedesillusioneerde goudzoekers als bewoners.

Valdez kwam tot bloei door mijnbouw in de jaren 1900-1920, toen er eindelijk goud werd gevonden in onder andere de Cliff goudmijn, op 8 km van Valdez. Verder creëerden de kopermijnen in Kennicott, te bereiken via McCarthy, tijdelijk een enorme welvaart.

De plaats is verder berucht door de olietanker Exxon Valdez, die in 1989 op 40 kilometer van Valdez op een rif liep en openscheurde. Gelukkig heeft de natuur in Prince William Sound zich inmiddels hersteld.

Excursies en activiteiten
Tegenwoordig is Valdez het belangrijkste centrum voor rondvaarten naar de Meares en Columbia gletsjers in Prince William Sound. Greatlakes-Travel organiseert cruises en kayaktochten vanuit Valdez en raad deze bijzonder aan (zie onze excursies voor meer informatie). Een andere zeer mooie attractie is Keystone Canyon, waar in 1907 een vuurgevecht werd gehouden tussen twee rivaliserende spoorwegmaatschappijen, met als inzet het recht op de bouw van de spoorlijn naar de noordelijk gelegen mijnen. Keystone Canyon is verder een geweldige plaats om te raften op de Lowe rivier, rots te klimmen of te wandelen op de redelijk goed begaanbare Valdez Goat Trail. Deze route is ongeveer 4 kilometer lang en onderweg kunt u genieten van vele prachtige watervallen.

 

Whittier is gelegen aan de westkant van Prins William Sound en staat bekend als een waar paradijs voor fotografen. Naast het prachtige landschap, bestaande uit gletsjers en watervallen, ziet u er veel wilde dieren en vogels. U kunt leuke activiteiten ondernemen vanuit Whittier, zoals wandelen naar de Portage Pass of de Salmon Run Trail. In de wateren rond Whittier kunt u varen, zeilen, kayaken en duiken. De grootste reden van een bezoek aan Whittier is echter de mogelijkheid om vanaf deze plaats cruises en kayaktochten in Prince William Sound te maken.Historie
Ooit was het gebied een doorgangsroute voor de Chugach Indianen die via Prince William Sound de Turnagain Arm afvisten. Later gebruikten zowel Russische als Amerikaanse ontdekkingsreizigers deze weg om de passage te bereiken, evenals de goudzoekers, nadat was gebleken dat dit de meest snelle manier was om Cook Inlet en het binnenland te bereiken.

De plaats Whittier zelf is opgericht door het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de gunstige strategische ligging aan zowel water als land was het een ideale plaats om als legerbasis te dienen. Tegenwoordig is het een belangrijke haven waar binnenvaart- en vissersschepen aanmeren, goederentreinen aankomen en ferry’s heen en weer varen. Ook is het de opstapplaats van de Denali Express, een sneltrein die reizigers van en naar Denali National Park vervoert.

 

Wonder Lake is een heel mooi meer gelegen aan het eind van de enige weg door Denali National Park. Het is ongeveer 6 kilometer lang en 85 meter diep en er nestelen veel vogels in en op het water, zoals futen, aalscholvers en verschillende soorten eenden. Dit moerasgebied biedt prachtige uitzichten en vlakbij vindt u ‘Reflection Pond’ waar u prachtige foto’s kan maken. Wonder Lake ligt op ongeveer 32 kilometer afstand van Mount McKinley.

 Wrangell-St Elias National Park and Preserve is het grootste nationale park van Amerika. De hoge bergtoppen en massieve gletsjers maken het tot een spectaculair en uniek gebied. Zwarte en grizzlyberen zwerven door het park en kuddes bizons struinen rond nabij Chitina River en Copper River Valley. Ook is de kans groot dat u Dall schapen, berggeiten, elanden, kariboes te zien krijgt. Het Wrangell-St. Elias is in 1980 erkend als National Park en beslaat een oppervlak van wel 13.2 miljoen hectare. Het ligt tegen het Canadese Kluane National Park aan en gezamenlijk vormen deze parken het grootste wildernisgebied ter wereld en hebben ze een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst.Geografie
Het park is verdeeld over 4 ketens: Chugach, Wrangell, St Elias en het oostelijk deel van de Alaskan Range. U vindt er 16 van de hoogste bergtoppen in de Verenigde Staten, waaronder de Mount St Elias (5.5 km hoog). Het terrein verandert op de lager gelegen delen in boomloze toendra en vervolgens in bebost hoogland.

De Wrangell- St. Elias bergketen strekt zich uit over een afstand van 800 km tussen Anchorage en de hoofdstad van Alaska, Juneau. U moet deze gebieden en dit landschap eigenlijk zien om het te kunnen geloven. Verschillende bergen in dit gebied zoals Mount Logan en Mount St. Elias zijn hoger dan de Mount Everest (Mount Everest verheft zich vanaf de Tibetaanse hoogvlakte vanaf een hoogte van 4.550 meter tot een hoogte van 8.805 meter en is dus eigenlijk maar 4.400 meter hoog, terwijl Mount Logan zich vanaf zeeniveau tot 5.929 meter hoogte verheft, Mount Logan is dus als berg 1.500 meter hoger).

Alles is hier groot en groots. Niet alleen bevat de St-Elias bergketen enkele van de hoogste bergen in Amerika en Canada, maar daarnaast behoren de ijsvelden in dit berggebied tot de grootste gletsjergebieden ter wereld (met uitzondering van enige gebieden in Groenland en Antartica). Het is moeilijk om het afgelegen karakter van dit gebied te omschrijven, u moet dit echt zelf gaan beleven.

Excursies en activiteiten
Greatlakes-Travel vindt (uit ervaring) dat de rondvlucht die we boven Wrangell St-Elias maakten tot de top-3 excursies in Alaska en Canada behoort. Ongelofelijk indrukwekkende ijsrivieren vloeien vanuit de ijsvelden naar de lager gelegen dalen over afstanden van honderden kilometers. Nabij de kust ontstaan vier enorme gletsjers, (de Tana, Miles, Hubbard en Guyot) gletsjers uit het grootste “non-polar” ijsveld ter wereld, het Bagley Icefield. De schaal is indrukwekkend, dit ijsveld heeft een oppervlakte van 5.200 km2 en een maximale lengte van 190 km.

Nog enkele indrukwekkende feiten: de Hubbard gletsjer is de grootste in zee stromende gletsjer in Alaska met een afkalvende wand van 10 km breedte en de Malaspina gletsjer stroomt vanuit de St-Elias bergketen tussen Icy en Yakutat Bay en heeft een lengte van 65 en een breedte tot 45 km, deze gletsjer is zo groot dat hij vanaf de maan te zien is.

Wanneer u over de brug van de Kennicott River wandelt treft u een grote trekpleister van het park aan, de verlaten Kennecott Mine. Nadat hier rond 1900 koper werd ontdekt, was het tijdelijk een bloeiende plaats, mede dankzij de aanleg van de Northwest Railroad en de daarbij horende Million Dollar Bridge.

Het park leent zich naast wandelen, (ijs)klimmen, het bekijken van wilde dieren en het bezoeken van oude mijnstadjes ook voor vele andere outdoor activiteiten, zoals: mountainbiken, paardrijden, vogels spotten, raften, kayakken , skiën, langlaufen, vissen en flightseeing.

U bereikt Wrangell St-Elias vanuit het westen vanuit McCarty en vanuit het noorden vanuit Haines Junction en Haines. Omdat we dit gebied zelf bezocht hebben zorgt Greatlakes-Travel ervoor dat u optimaal kunt genieten van excursies in dit, misschien wel hét mooiste wildernisgebied ter wereld. Wrangell St-Elias zal u een geweldige herinnering bezorgen die u zeker nooit meer zult vergeten. We raden u aan wel gebruik te maken van een reisspecialist als u dit gebied opneemt in uw reizen, vanwege het afgelegen karakter van dit gebied.

 

West Canada, Stefan Roescher

West Canada, Stefan Roescher

Canada

Langs deze weg wil ik u en ook al uw collega’s ontzettend bedanken!

Via Great Lakes hebben we de reis van ons leven gehad. Ten eerste is/was de communicatie met Great Lakes meer dan uitstekend. Altijd zijn we vlot, vriendelijk en vakkundig geholpen. Ik heb altijd het idee gehad dat ik als klant centraal sta, dat is lang geen vanzelfsprekendheid meer tegenwoordig. Ook hoe de reis naar onze wens

...

Lees meer

In de wolken met uw vakantie, vraag uw droomreis aan!

Wij zijn pas tevreden als u het fantastisch heeft gehad

Droomreis samenstellen
green_icon Wij staan voor u klaar
Bel ons 040 - 261 87 81
green_icon Heeft u vragen?
Stuur ons een bericht
green_icon Maak kennis met
onze reisspecialisten
green_icon Bezoek onze
informatiedagen

GreatLakes-Travel is aangesloten bij:

partners partners partners
partners