New York City

New York, is één van de meest tot de verbeelding sprekende steden wereldwijd. U bent plotseling in "The Big Apple", een stad zonder gelijke. De energie van zowel de stad als van de New Yorkers werkt aanstekelijk, de mentaliteit is hier dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt, New Yorkers hebben de "New York Attitude". Bezoek tijdens uw verblijf in Manhattan vooral de highlights zoals Time Square, de shows op Broadway, de shops op Fifth Avenue, Grand Central Station, Central Park, Ellis Island met het vrijheidsbeeld, Wall Street, en Ground Zero (zeer indrukwekkend). Ook voor kinderen is er enorm veel te beleven.

New York bestaat uit de wijken de Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. Deze wereldstad werd in 1625 gesticht door Nederlanders als handelspost, en ontwikkelde zich tot een wereldwijd centrum op het gebied van wereldwijde handel, financiën, media, entertainment, mode en publiciteit. New York was zelfs tijdelijk de hoofdstad van Amerika (tussen 1783-1790). Greatlakes-Travel boekt haar reizigers bij voorkeur in downtown Manhattan, een schiereiland van 21 km lang en 3,7 km breed, waar u de meeste bezienswaardigheden aantreft. Manhattan heeft een uitstekend metro-stelsel, u kunt alle wijken in Manhattan zeer gemakkelijk bereiken met de metro, binnen elke 500 meter vindt u een metro-ingang. Vanaf JFK vliegveld is de stad bereikbaar met de Airtrain, een soort supermetro (kosten" +/- 10 usd pp.), met de taxi (kosten +/- 50 usd), of met een limousine (+/- 130 dollar). Het klimaat in New York is warmer dan in Nederland, gemiddeld liggen de middagtemperaturen rond de 29 graden in de zomer, niet verwonderlijk als u beseft dat New York op dezelfde breedtegraad ligt als Rome en Istanbul.

Er is enorm veel te doen in Manhattan. U kunt gaan winkelen in de trendy wijk Soho, uitgaan in de wijk The Village, flaneren over Fifth Avenue, relaxen in Central Park, en natuurlijk kunt u ook veel tijd doorbrengen in de vele musea, theaters en monumenten. Voor jongere kinderen tot 6 jaar is een bezoek aan een interactief "Childrens Museum" aan te raden, voor de wat oudere kinderen zijn er vele attractieparken, zoals het "Enchanted Forest Water Safari Park" met vele waterglijbanen en zwembaden en het Six Flags rollercoaster park in New Jersey op korte afstand van Manhattan. Hier vindt u de verschrikkelijke " Kingda Ka" rollercoaster, naar horen zeggen de meest opwindende rollercoaster rit ter wereld.

Greatlakes-Travel raadt haar reizigers aan om vooral ook een dag te gaan wandelen, of fietsen, bv van Central Park via Fifth Avenue naar Wall Street, waar u de boot kunt nemen naar het vrijheidsbeeld. Voor mensen die zich werkelijk enorm interesseren voor de cultuur en geschiedenis van New York verzorgen wij rondleidingen onder leiding van Engelstalige privé-gidsen, onze gids heeft zelfs een boek geschreven over New York, een rondleiding is echt een aanrader!. Zo verzorgt onze gids rondleidingen door het zuidelijk gedeelte van Manhattan met als highlights o.a. Battery Park, The National Museum of the American Indian, Castle Clinton, het historische stadhuis uit de tijd van de Nederlandse overheersing, Wall Street, en Ground Zero. Ook verzorgt onze gids leuke rondleidingen door specifieke wijken zoals Greenwich Village en de Upper East Side, en een historische rondleiding met de focus op Peter Stuyvesant. Tijdens deze rondleiding ziet u o.a. Union Square, Grace Episcopal Church, het graf van Peter Stuyvesant, Stuyvesant plein, The Players Club, Gramercy Park hotel en "Block Beautiful" van 19th street. Erg leuk om een gedeelte van de stad echt goed te leren kennen!. De kosten van de rondleidingen met een privé-gids zijn ongeveer Euro 25 per persoon en duren 2 uur.

Tips: bezoek ook zeker Central Park, het bekendste park van New York en misschien ook wel van Amerika. Het park strekt zich uit van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van maar liefst 341 hectare. Meer dan 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks Central Park. Enige geschiedenis: het duurde 16 jaar om het park te bouwen en Central Park werd in 1965 officieel een National Monument. Bezoek dan ook meteen het prachtige Metropolitan Museum of Art aan Fifth Avenue, dit museum grenst aan Central Park. Als u New York vanaf een wolkenkrabber wilt bekijken adviseren wij het observatorium op het Rockefeller Plaza gebouw, de wachttijden voor het Empire State Building lopen in het hoogseizoen namelijk al snel op naar meer dan 2 uur.

Ook op het gebied van winkelen kunt u in alle wijken van New York uw hart ophalen, van eenvoudige ontwerpjes tot haute-couture, en alle soorten bodycare, parfums en sieraden. De bekendste warenhuizen zijn Bloomingdale's, Tiffany's, Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodmann en Macy's. De bekendste winkelstraten van New York: Fifth Avenue, 57th Street, Madison Avenue en Springstreet Soho.

Verder is New York voor liefhebbers van kunst een geweldige stad. Er zijn mogelijkheden te over: het Whitney (Pop Art, American Artists), het Metropolitan Museum of Art (aanrader), het Museum of Modern Art (Moma), Guggenheim, zijn natuurlijk de grote namen, maar er zijn tal van kleinere galerietjes die net zo de moeite waard zijn en soms voor grote verrassingen kunnen zorgen. Het Metropolitan Opera House op Lincoln Center heeft bijvoorbeeld twee prachtige, enorme originele Chagall's in de ontvangsthal hangen, werkelijk adembenemend; en nu u daar toch bent…waarom niet een concert bijwonen in één van de meest gerenommeerde concertzaken ter wereld?