Great Smokey Mountains NP

Een stevige (berg)wandeling of een ontspannen picknick in een met wilde bloemen gevulde weide, het kan allebei in Great Smoky Mountains National Park. Andere van de talloze activiteiten die u kunt ondernemen zijn kamperen, (forel)vissen, watervallen bekijken zoals Laurel Falls, Indian Falls en Rainbow Falls, cultureel interessante locaties bezoeken zoals Cataloochee, Oconaluftee en Roaring Forks, raften, kanovaren en rotsklimmen. Daarnaast is het spotten van zwarte beren voor veel bezoekers dé reden om dit gebied te verkennen.

In het park struinen ongeveer 1.500 beren rond, die allemaal uitstekende bomenklimmers, goede zwemmers en harde renners zijn. Mocht u een beer ontmoeten dan heeft u op zich weinig te vrezen, mits u een gepaste afstand houdt, want het zijn voornamelijk planten- en besseneters. Het zien van een zwarte beer in zijn natuurlijke omgeving kan prachtige foto's opleveren en in ieder geval iets om aan terug te denken. Great Smokey Mountains National Park is in 1934 opgericht en is met 9 miljoen bezoekers per jaar het meest bezochte Nationale Park in Amerika. Het park is gelegen op de grens van de staten North Carolina en Tennessee. Gelegen op ruim 1200 km zuidelijk van New York, is het een ideale tussenstop van 2 tot 4 dagen, als u bijvoorbeeld kiest voor één van de leuke noord-zuid Atlantic reizen van New York naar Miami of Orlando. Het natuurgebied is 6500 vierkante kilometer groot en bevat bergen tot 2025 meter hoogte (Clingman Dome). De 3300 kilometer aan slingerende riviertjes en 1300 kilometer goed aangegeven wandelpaden maken het tot een zeer divers gebied. Andere van de talloze activiteiten die u kunt ondernemen zijn kamperen, (forel)vissen, watervallen bekijken zoals Laurel Falls, Indian Falls en Rainbow Falls, cultureel interessante locaties bezoeken zoals Cataloochee, Oconaluftee en Roaring Forks, raften, kanovaren en rotsklimmen. Daarnaast is het spotten van zwarte beren voor veel bezoekers dé reden om dit gebied te verkennen. De Great Smoky Mountains hebben een rijke cultuur die begint met de prehistorische Paleo-Indianen tot en met de eerste Europese nederzettingen in de achttiende eeuw en de huidige bewoners. Er zijn ruim 90 historische plekken te bewonderen, waaronder molens, kerken en scholen. Bryson City, Cherokee, Graham County, Haywood County en Maggie Valley zijn de belangrijkste plaatsen in North Carolina. In Tennessee zijn de meest interessante plaatsen: Coby/Newport, Gatlinburg, Pigeon Forge, Sevierville en Townsend. De mooiste wegen door de natuur zijn Highway 441, de Newfound Gap Road tussen Cherokee en Gatlinburg en de Little River Road. Vooral de Newfound Gap Road is zeer de moeite waard, deze slingert zich over een afstand van 53 kilometer bijna 1500 verticale meters omhoog, over goed begaanbare wegen. De Little River Road voert u door een rivierlandschap met vele watervallen en wilde bloemen. Het is niet verwonderlijk dat de Great Smokey Mountains ook wel “The Wildflower National Park” wordt genoemd!.

Voor de wandelaars raden we aan eerst één van de Visitor Information Centers te bezoeken voordat u aan uw wandeling begint, u vindt deze in Cades Cove, Sugarlands en Oconaluftee. De verschillende hiking trails worden hier, al naar gelang moeilijkheidsgraad, aangeven. Reken op een wandelsnelheid van ongeveer 2,5-3 kilometer per uur. Nabij de prachtige Cades Cove vallei en Cataloochie kunt u op de open gedeeltes in het woud vaak witstaartherten, zwarte beren, wasberen en wilde kalkoenen zien. Ook wapiti-herten (ook elken genoemd) worden vaak gespot. Neem een goede verrekijker mee en vertrek ofwel vroeg of laat als u veel dieren wilt zien. Nog beter is het inhuren van een lokale gids, vraag Greatlakes-Travel om advies. Tip: let goed op tijdens het wandelen want er komen sporadisch exemplaren van de copperhead en rattle snake voor. Dit zijn echter schuwe dieren en zelden dodelijk als u zou worden gebeten. Als u zich onzeker voelt, vraag dan de Park Rangers om raad, of loop mee met een Ranger Guided Walk. Zoals gezegd: Great Smoky Mountains National Park biedt ieder wat wils.