Gedragsregels en tips voor een veilig verblijf in gebieden met beren

De medewerkers van GreatLakes-Travel zijn dol op beren en wij organiseren dan ook vele reizen waar de kans zeer groot is dat u in het wild een beer zal zien. Dat is ook de charme van Amerika en Canada (en in het bijzonder Alaska), hier vindt u nog echte natuur, rust en ruimte. Daar horen beren nu eenmaal bij! Al jarenlang is GreatLakes-Travel marktleider op het gebied van excursies waar u beren, onder begeleiding van deskundige gidsen, in hun natuurlijke omgeving kunt bewonderen.

Hier vindt u enkele voorbeelden van onze excursies met beren:

In de afgelopen acht jaar hebben de reisspecialisten van GreatLakes-Travel veel kennis verzameld met betrekking tot de gedragsregels voor een zo veilig mogelijk verblijf in Bear Country- het woongebied van de grizzly en de zwarte beer. Voordat u zelf op rondreis naar Amerika of Canada gaat doet Op deze pagina vindt u veel nuttige informatie, inclusief tips van andere experts.

Foto: berenexcursie op Admiralty Island nabij Juneau, Alaska

Om maar meteen met de belangrijkste vraag te beginnen:

  • Vraag: "Is het gevaarlijk om te gaan wandelen of te gaan kamperen in gebieden waar beren voorkomen?
  • Antwoord: "Als u de gedragsregels kent, en u weet hoe u zich dient te gedragen in de wildernis, is een verblijf in gebieden met beren niet bijzonder gevaarlijk.

Lees daarom de onderstaande gedragsregels goed door. Als u meer wilt weten, lees dan 'Into Brown Bear Country' van Will Troyer of 'Backcountry Bear Basics' van Dave Smith voor meer informatie. U kunt ook medewerkers van GreatLakes-Travel om advies vragen. Doe dit zeker als u zich na het lezen van deze pagina toch nog wat onzeker voelt.

Foto: Glacier Bay NP, Alaska

Ursus Arctos Horribilis

Dit is de latijnse naam voor de grizzly. Dit beest heeft dus een afschrikwekkende naam. En terecht, een mannelijke volwassen grizzly kan in sommige streken, zoals Katmai in Alaska, een gewicht bereiken van 675 kg. Als dit dier op zijn achterpoten gaat staan is hij bijna 3 meter hoog! Wanneer Ursus arctos horribilus ons pad kruist, zorgen brede kaken, een machtige borstkas, tot 10 cm lange sterke nagels en voorpoten tot wel 20 cm breed ervoor, dat wij als mensen een gevoel van angst meestal niet kunnen onderdrukken. Weglopen heeft echter geen zin, een grizzly beweegt zich voort met snelheden tot 55 km/uur.

Foto: afdruk van een grote voorpoot van een grizzly, op het strand van Katmai NP.

Volg absoluut onderstaande regels als u zich bevindt in Bear Country

Regel 1

Ren nooit, maar dan ook nooit, hard weg als u een beer ontmoet. Wegrennen heeft geen zin, want een beer rent tot twee maal zo hard als mensen.

Blijf staan, zelfs als de beer u benadert! Als u wegrent, dan wekt u het jagersinstinct van de beer juist op! Bijna altijd zal een beer een wegrennende persoon gaan achtervolgen. Dit is de moeilijkste regel om te volgen, want ons instinct zegt: RENNEN!

300 pond zwarte beer- Icefield Parkway, Canada
Regel 2

Neem al uw voedsel mee in plastic afsluitbare ziploc zakken of koop zogenaamde "bear resistant food containers" oftewel opslagcontainers speciaal gemaakt voor gebruik in Bear Country. Denk eraan dat u ervoor dient te zorgen dat beren geen voedsel kunnen ruiken, de aanwezigheid van onverpakt voedsel is vaak de reden van een ongewenst bezoek.

Zorg ervoor dat er absoluut geen voedsel of voedselgeur op uw campeerplaats of tent aanwezig is, en hang al uw voedsel bij voorkeur minimaal 4 meter hoog en 2 meter van de stam in een boom, bij voorkeur op minimaal 100 meter van uw tent. Als u een camper rijdt, berg voedsel goed op in de ijskast.

Foto: beren nabij de Knight Inlet Lodge in Canada.
Regel 3

Zorg ervoor dat beren zich niet bedreigd voelen! Blijf dus absoluut uit de buurt van beren met jongen en zorg dat u niet tussen de jongen en de moederbeer terecht komt. Dit kunt u bereiken door altijd met minimaal twee personen te wandelen en luid te praten zodat de beren u kunnen horen.

Beren kunnen schrikken als u zonder aankondiging opeens om de bocht komt wandelen, dit voorkomt u door geluid te maken...sommige mensen kopen een berenbelletje, maar de meningen over de effectiviteit van deze belletjes zijn verdeeld. Luid praten en klappen in de handen, zeker als u een bocht in het pad nadert, zijn waarschijnlijk effectiever als een belletje.

Beren op Admiralty Island
Vervolg regel 3

Nogmaals: Zorg ervoor dat beren zich niet bedreigd voelen. Houd bij voorkeur een afstand aan van 100 meter tussen u en de beer. Loop, als u een beer ziet, de beer nooit tegemoet om bijvoorbeeld foto's te maken.

Zorg dat u uit de buurt blijft van parende beren, mannetjesberen kunnen slecht tegen gezelschap tijdens deze activiteit. Als u de indruk heeft dat er ergens een prooidier ligt te rotten (u ruikt een vreemde lucht) loop dan met een zeer wijde boog om dit gebied heen of beter nog, trek u meteen terug uit het gebied via dezelfde weg als u er gekomen bent.

Het belangrijkste is: zorg dat de beer niet schrikt omdat u onverwacht verschijnt. Het is om deze reden ook af te raden door dicht struikgewas te wandelen, zonder veel lawaai te maken.

Zorg dat u enkel op plaatsen kampeert of overnacht, waar geen voedselgeuren veroorzaakt door etensresten van andere kampeerders (of vuilnis) aanwezig zijn. Overnacht enkel op plaatsen waar speciale anti-beer vuilnisbakken staan, dit is in Canada en Amerika bijna overal het geval. Ook hier geldt weer: de meeste ongewenste bezoeken van beren hebben te maken met voedselgeuren, de beer is een opportunist. Zorg dat u nooit voedsel in uw tent bewaart! Ook geen snicker of koekjes dus!

Grote mannelijke grizzly in Denali National Park
Regel 4

Wat dient u te doen als een beer u benadert? Hier zijn de experts soms wat verdeelt. Dit is ook de reden dat wij mensen adviseren om een plaatselijke gids in te huren als u in gebieden met beren in de vrije natuur wilt overnachten. In het algemeen gelden de volgende regels:

Zorg dat de beer u niet als een bedreiging ervaart.

Bij mannetjesberen moet u blijven staan, maak uzelf zo groot mogelijk, vermijdt oogcontact, en praat op rustige toon tegen de beer.

Bij vrouwtjesberen met jongen is het het beste om te gaan zitten. Als de beer aanvalt, ga dan staan en als de beer de aanval doorzet laat u dan op de grond vallen, en houdt u zo stil mogelijk. In zo goed als alle gevallen zal de vrouwtjesbeer haar jongen in veiligheid brengen en u verder links laten liggen.

Soms kan het wel vijf minuten duren voordat, als u blijft stilstaan, de beer zal vertrekken. Als de beer na vijf minuten nog niet is vertrokken, kunt u proberen zeer langzaam achteruit te lopen, terwijl u de beer niet in de ogen kijkt. Als de beer dan echter dichterbij komt, dient u weer te blijven staan. Draai niet om en ga zeker niet rennen, wegrennen is een zeer slecht idee.

Beer op de kust van Vancouver Island.
Regel 5

Probeer tijdens een ontmoeting met een zwarte beer niet in een boom te klimmen!

Zwarte beren kunnen zeer goed boomklimmen. Klim enkel in een boom als u een grizzly ziet, en dan enkel als u voldoende tijd heeft om hoog genoeg in een boom te klimmen. Houdt er rekening mee dat een grizzly in 1 seconde 15 meter kan overbruggen en tot drie meter hoog is als hij op zijn achterpoten gaat staan. Ook grizzlies kunnen boomklimmen maar niet zo goed als zwarte beren.

Volg verder altijd de aanwijzingen van de lokale Park Rangers op. In de USA en Canada wordt door de Park Rangers goed bijgehouden waar de beren zich in het park ophouden.

Foto: zwarte beer. Icefields Parkway, Canada 2007

Onze Tip

Bearspray

Neem indien toegestaan altijd een large volume container bearspray mee en oefen hoe u deze gebruikt, zodat u weet hoe deze spray werkt. Lees de gebruiksaanwijzingen!! Er zijn zelfs gevallen van mensen die zichzelf besproeiden met bearspray toen ze een beer zagen, deze mensen hadden de gebruiksaanwijzingen dus niet gelezen (geen grap!).

De kans dat u iets overkomt, is extreem klein. Alle deskundigen zijn het hierover eens. Vele medewerkers van Greatlakes-Travel gaan, ook met kleine kinderen, al jarenlang op reis in Canada en Amerika, en met veel plezier!

Beren zijn minder gevaarlijk dan u misschien denkt. Een voorbeeld: Tijdens een recent verblijf in Alaska, heeft GreatLakes-Travel drie uur doorgebracht op een strand in Katmai National Park. Vele enorme grizzlyberen liepen hier vrij rond, en kwamen tot op minder dan 15 meter afstand. Er gebeurde niets.

Als u berenexcursies maakt, is het natuurlijk wel verstandig dit onder leiding van een goede gids te gaan doen. Leer, samen met GreatLakes-Travel, de beer beter kennen, het zijn echt geweldig mooie dieren!!

Alaska en Yukon, Joop en Anja

Alaska en Yukon, Joop en Anja

Canada, Amerika, Alaska

Met een camper hebben we in de zomer van 2015 vier weken rondgetrokken in Yukon en Alaska.Het was een fantastische reis met onvergetelijke indrukken qua natuur en (wilde) dieren! Voor iedereen die van rust, ruimte en natuur houdt is deze reis een 'aanrader'!GreatLakes-Travel heeft alle onderdelen van onze reis, inclusief alle extra wensen op het gebied van excursies en overnachtingen die wij op

...

Lees meer

In de wolken met uw vakantie, vraag uw droomreis aan!

Wij zijn pas tevreden als u het fantastisch heeft gehad

Droomreis samenstellen
green_icon Wij staan voor u klaar
Bel ons 040 - 261 87 81
green_icon Heeft u vragen?
Stuur ons een bericht
green_icon Maak kennis met
onze reisspecialisten
green_icon Bezoek onze
informatiedagen

GreatLakes-Travel is aangesloten bij:

partners partners partners
partners